Сътресенията в Държава агенция “Национална сигурност” са проекция на битките на клановете в БСП. Това коментира по бТВ тази сутрин депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, който е и бивш директор на Националната служба за сигурност.
Според него скандалите около агенцията и освобождаването на заместник – председателя й Иван Драшков са свързани с предстоящия конгрес на БСП. Параноята в средите на кръга около Сергей Станишев е стигнала върха си, сега ще последват други уволнения. Крайно време е Станишев да смъкне от ревера си брошка ДАНС, с която ходеше в Брюксел, провали се тотално, заяви Атанасов. Той добави, че случващото се с ДАНС е агония на властта в резултат на паника и страхове и опит за запушване на някакви пробойни.
Атанасов определи като слабост обстоятелството, че вчера правителството не обяви мотивите за освобождаването на Драшков. Информацията на ДСБ е, че когато е внесено предложението за освобождението на Драшков е съобщено, че той трябва да си отиде, защото е организирал подписката в ДАНС срещу председателя й Петко Сертов . Така поднесен мотивът е сериозен, защото става дума за бунт в една добре организирана система, каза Атанасов. Според него обаче също толкова важен е въпросът защо беше организирана подписката. Обяснението му е, че причината е съпротивата на служителите срещу поставените им задачи.
По думите му информационното дело “Галерия” е образувано не заради изтичането на класифицирана информация от ДАНС, а за да бъдат контролирани медиите, които са неудобни на премиера. Подслушвани са журналисти, категоричен беше Атанасов. /БЛИЦ