В шумен скандал се забърка името на Държавна агенция “Национална сигурност” след като стана ясно, че са били подслушвани депутати и журналисти. Бомбата избухна след като ръководството на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и двама депутати от опозицията посетиха агенцията, за да проверят как се ползват специални разузнавателни средства и се натъкна на информационно дело “Галерия” обект, на което са журналисти от български медии. Атанас Атанасов и Елиана Масева от ДСБ коментираха пред БЛИЦ случилото се.

Атанасов: Премиерът ще носи последствията от скандала с ДАНС


- Г-н, Атанасов, какво очаквате да се случи след скандала с подслушването на журналисти от Държавна агенция “Национална сигурност”?

- Премиерът Сергей Станишев трябва да предприеме
някакви действия заради това, което се случва в ДАНС. Видяхме, че той застава зад председателя на агенцията Петко Сертов, значи премиерът трябва да понесе отговорността за постъпките му. Сертов е политическо назначение и като такова той обслужва властта. Това обаче не е задачата на специалната служба, тя трябва да се бори с корупцията по високите етажи на управлението и с организираната престъпност, а на практика нищо подобно не върши.

-Защо според Вас са подслушвани журналисти? Получихте ли вече обяснение от ДАНС, предоставиха ли някакви документи на депутатите от парламентарната вътрешна комисия?

- Нищо не сме получили, никой не ни обяснява нищо, пълно нарушение е това. Не може да се послушват безразборно журналисти. Някой трябва да даде обяснение за това информационно дело “Галерия”. Каква е заплахата за националната сигурност в случая с медиите, че да бъдат подслушвани със специални разузнавателни средства, защо е била събирана информация за тях. Не искам да плагиатствам, но миналата седмица председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че за последните 18 години не имало такъв вътрешен скандал в службите. През всичките тези години никой не си е позволил да ги използва за такива политически злоупотреби както сега. Превърнаха ДАНС в политическа полиция. Вече не е тайна, че са възродени контрабандните канали на бившата Държавна сигурност и то под прикритието на ДАНС.

- Ако премиерът все пак реши да смени председателя на ДАНС ще започне ли агенцията да върши това, за което беше създадена?

- Още когато се гласуваше закона за ДАНС опозицията поиска председателят да бъде избиран от Народното събрание. Само по този начин това щеше да бъде независимо назначение, а не политическо. Ръководителят трябва да е консенсусна фигура. Управляващите обаче не приеха предложението ни, за да си назначат техен човек, който да им служи.

- Какъв е изходът сега от ситуацията?

- Най- доброто решение за държавата е това правителство да си отиде. То доказа управленска безпомощност и нищо не може да го промени.


Масева: Скандалът в ДАНС ще остане исторически, за да покаже неопитността на службите

- Госпожо Масева, кога ще спре скандалът в ДАНС?

- Няма да спре. Скандалът в Държавна агенция “Национална сигурност” ще остане исторически, за да покаже колко неопитни са били службите.

- Каква беше целта на посещението ви в ДАНС и как така видяхте информационно дело, чийто предмет са били журналисти?

-Отидохме в ДАНС, за да видим по какъв начин е регламентиран начинът за използване на специални разузнавателни средства. Натъкнахме се обаче на съвсем диаметрално противоположни обяснения от една страна на председателя на агенцията и от друга на неговите служители. Случайно попаднахме на информационното дело “Галерия”, което е нещо наистина много сериозно. Подслушвани са журналисти, това са стари тоталитарни методи, които използва властта в момента. Стана ясно, че председателят на агенцията Петко Сертов още през лятото е разпоредил да се подслушват медии, защото има много негативни публикации за властта и за премиера. Моето обяснение, че целта е да се притискат журналисти. Такова нещо вече сме наблюдавали в Русия и го наричаме “путинизация”. Видяхме как бившият президент Владимир Путин затваря устите на журналисти.

- Само специални разузнавателни средства ли са били използвани спрямо журналисти или са били прилагани и други методи за събиране на информация?

- Ползвани са и разпечатки на телефонни разговори на журналисти. Това е много опасно, защото те не се унищожават. Материалите от специални разузнавателни средства след определен период от време се унищожават, но не и разпечатките. Те могат да бъдат използвани за манипулиране по всяко време.


- Как така стана, че вие твърдите, че са били разработвани журналисти, а в същото време председателят на агенцията Петко Сертов увери главните редактори на медиите, че няма подслушвани репортери?
- Обяснението е само едно. Петко Сертов иска да смекчи и да прикрие истината. / Камелия Цветанова, БЛИЦ