Със словесна свада започна дебатът в Народното събрание (НС), на който депутатите ще обсъждат, а после и гласуват, вота на недоверие към кабинета „Петков“.

Народният представител Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН) прочете декларация от името на парламентарната група.

„Да променяш, да реформираш, да се бориш с корупцията, да защитаваш честта и достойнството, са качества, които трябва да са подплатени с дела, а не с фалшиви фрази. 

Илюзия за промяна, която носи със себе си единствено разочарование. Докато отсреща крещят, че съм и че сме част от мафията е редно да се опрем единствено на фактите, за да може българското общество да си създадат собствената си теза. Всеки един от нас в тази сграда е изпратен да служи на обществото. 

Напоследък като говорим свободно и се придържаме към фактите, сме част от мафията. 

Изведнъж и президентът от вчера е част от мафията, изведнъж и той е ГЕРБ и ДПС. Защо ли - защото е свободен, независим и казва истината. Понеже грозната истина не се харесва на Кирил Петков и Асен Василев, затова и президентът е част от мафията“, каза Балабанов.

„Тези днес, които стоят на последния ред (независимите депутати, отцепили се от ИТН - бел. ред.), предадоха България, а не Слави Трифонов, мен, Тошко Йорданов или останалите“, посочи той. 

„Няма нищо по-велико, когато си на страна на истината“, завърши Балабанов.

Александър Симов от БСП взе думата след Балабанов и се обърна към сегашния председател на Народното събрание Мирослав Иванов с думите: „Моля, да правите забележка, когато на тази трибуна излезе депутат, който си мисли, че това е студиото на 7/8. Трябва да имаме и някакъв морал и срам. Тук не е телевизионно студио“.

„Нека не влизаме в директни нападки един към друг“, отвърна му Иванов.

Засега на управляващите не им достигат гласовете за отхвърляне на вота, но при самото гласуване в залата конфигурацията може да се промени.

ГЕРБ, които са вносители на вота, имат 67 депутати. Против правителството са също и от ДПС, ИТН и „Възраждане“, или общо 125 гласа.

Управляващите събират общо 115 гласа – „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и шестимата независими, отцепили се от ИТН.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!