По информация на вестник „24 часа“, на 28.01.2022г. Окръжният съд в Ню Йорк е постановил решение, с което производството по делото „РИКО“ е било прекратено - както относно Делян Пеевски, така и спрямо всички други ответници от България.

В публикацията се посочва, че от мотивите към решението става ясно, че съдът е установил липса на каквото и да било основание американският съд да разглежда подобни претенции против чуждестранни ответници, включително основаващи се в случая и на конспиративните теории на ищците за предполагаема юрисдикция в САЩ.

Както „БЛИЦ“ прогнозира още при започване на делото през 2019г., това производство се оказа поредният медиен балон, надуван от банкера беглец Цветан Василев. Вече осма година Василев финансира с откраднатите от КТБ пари медии, „журналисти“, лобисти, адвокати и дори политици, които от сутрин до вечер се опитват да лъскат имиджа му и да прехвърлят на друг вината за съсипаните съдби на вложителите в банката.

В този смисъл „РИКО“ се оказа благодатна почва за всякакви спекулации, манипулации и откровени фалшиви новини, тиражирани постоянно от „Фрогнюз“, „Биволъ“, „Дневник“, „Капитал“, „Медиапул“ и в тв предаванията на Люба Кулезич, Веселин Дремджиев, Сашо Диков, Генка Шикерова и Илиян Василев, както и от цялата останала кохорта „журналисти“ на повикване на Василев.

Според всички тях „разследването“ по „РИКО“ постоянно беше „на финала“ и „á днес, á утре“, враговете на финансовия фараон, включително Пеевски, щяло да ги сполети така жадуваното от Василев „възмездие“.

В инсинуациите Василев беше подпомаган и от олигарха Иво Прокопиев, чиито присъдружни медии и НПО-та от кръга „Капитал“ също безогледно експлоатираха „РИКО“ като „доказателство“ срещу Пеевски, макар да бяха повече от наясно, че се касае единствено за поредната зле скалъпена манипулация.

Самото дело беше заведено от три фирми и едно физическо лице - варненският адвокат Захари Томов (свързан с Василев по линия на получени от него 300 000 щатски долара още през 2014г.), против цели 24 ответници – фирми и физически лица, които уж „участвали в измама“, целяща да открадне 65 милиона долара от американска фирма с влог в КТБ, и за която цел всъщност пирамидата била срутена.

Пълни глупости и абсолютно безумна конструкция родена в Белград, в която обаче съзнателно бяха намесени руски и български банки, БНБ, та дори американска такава, които били в „измамен сговор“ с множество български фирми и физически лица и на които на дълго и на широко се приписваха всички библейски грехове и се претендираше обезщетение от стотици милиони долари, но по американския закон „РИКО“, отнасящ се за „корумпирани организации“.

Естествено, есенцията в поредното активно мероприятие на Василев се явяваше депутатът от ДПС Делян Пеевски, който беше набеден за „диригент“, и изпълнител на всичко описано.

Така, макар да нямаше нищо вярно в измишльотините на бившия банкер, неговите медийни слуги и адвокати месеци и години наред тръбяха, че Пеевски е „разследван“ и „обвиняван“ от американски съд, което беше и крайната цел на мустакатия аферист.

Разбира се, беше повече от ясно, че никой в САЩ не се интересува от брътвежите на финансовия фараон и накрая, както се случва при всяка лъжа, истината лъсна в целия си блясък, а фиаското „РИКО“ приключи безславно за заговорниците.