Байдън вкарва Швеция и Финландия в НАТО тази вечер

Той нарече гласуването на документа "историческо", като подчерта, че решението "изпраща важен сигнал" за ангажимента на САЩ към Северноатлантическия съюз

Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише протоколите за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО на 9 август. Това се посочва в работния график на американския лидер, разпространен от Белия дом, съобщи АП.

Според графика Байдън ще произнесе реч във вторник и ще подпише документите за ратификация на протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО.

Началото на церемонията е насрочено за 21:00 ч. българско време.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън благодари на Сената за приемането на резолюцията за ратифициране на протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО и заяви, че "очаква с нетърпение" да подпише документа.

Той също така нарече гласуването на документа "историческо", като подчерта, че решението "изпраща важен сигнал" за ангажимента на САЩ към Северноатлантическия съюз. Байдън също така отбеляза, че това е "най-бързият" процес на ратификация на протокол на НАТО в Сената от 1981 г. насам.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук