Палмовото и другите растителни масла са безопасни, а проблемите при кашкавалите и сирената са свързани основно със сроковете на зреене. Това заяви във Варна зам.-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова, съобщава "Днес+". Така тя опроверга твърденията на учени, че палмовото масло, което се слага в млечните продукти е особено опасно.
В Дания, например, сиренето "Фета" е със 70 растителни масла, но това е посочено на етикета, аргументира се Бъчварова, цитирана от Радио Варна. Етикетите на храните според европейските изисквания трябва да се посочат всички съдържащи се в тях съставки, уточни тя.
Няма да се създава самостоятелна структура в Министерството на земеделието и храните, която да контролира безопасността на хранителните продукти, това остава задължение на регионалните ветеринарно-медицински служби, съобщи зам-министърът. Масираните проверки в месо- и млекопреработвателните предприятия, които се извършват в момента, целят да установят дали произведените продукти съответстват на предварителната техническа спецификация, в съдържаща описание на веществата, които се влагат в храните, обясни Бъчварова.
„България има надеждна, проверена и одитирана система за контрол на безопасността на храните. Констатацията я има в годишните доклади на Генерална дирекция САНКО „Здравеопазване и защита на потребителите" към Европейската комисия", заяви междувременно пред News.bg бившият земеделски министър Нихат Кабил. Системата е градена с години и това са РИОКОЗ, ветеринарните служби и други ведомства, каза той.
Според него проблемът е, че България няма национална единица или структура за управление на рисковете по веригата производство-продажба на храни. По думите на Кабил тази единица би могла да анализира и оценява евентуалните рискове, както и да прави препоръки към производителите и търговците и към контролиращите органи.
Цената на едро на кашкавал "Витоша" е паднала през последната седмица с шест стотинки до - 8,96 лв./кг. Поевтиняло е и кравето сирене - с 0,2 на сто средно до 3,85лв. за килограм, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. /БЛИЦ