По искане на депутата Петър Петров от „Възраждане“ министърът на вътрешните работи Атанас Илков трябваше да бъде изслушан в Народното събрание (НС) във връзка с провеждането на изборите и купуването на гласове.

Това, обаче, не се случи.

Финт с писмо

От парламентарната трибуна председателят на парламента Рая Назарян обяви:

Преди 10 минути пристигна писмо от МВР. Въпреки че изслушване на министъра още вчера е качено в програмата, нямаше никакво писмо, получено до момента.

С което ни уведомяват, че от 25 септември до 26-и включително е възпрепятстван да присъства на заседание на НС и на комисиите поради неотложни случаи“.

Петър Петров

„Няма как да го подложа на гласуване, след като министърът уведомява. Няма механизъм, с който да го принудим да се яви в зала“, отвърна тя на възмутените възгласи в залата.

С белезници“, чу се на микрофона да коментира тя със своите заместници.

Думата взе депутатът от ПГ на ДПС Хамид Хамид:

„Това е Народно събрание на Република България. Не мога да допусна, че министър ще каже, че не може да се яви пред народните представители да отговори на въпроси.

Искам незабавно да му се обадите, да го задължите да дойде тук, ако трябва залата да гласува процедура, но министърът трябва да бъде тук и да отговаря на въпросите на народните представители.

Как е възможно в парламентарна република министър да не се явява на изслушване?“.

Хамид Хамид

Недопустимо и некоректно

Рая Назарян му отговори:

„Съгласна съм, г-н Хамид. Обадих се многократно да им кажа, че в 8.49 часа е абсолютно недопустимо и некоректно.

Още повече от вчера е предвидено изслушването на този министър, нямаше никаква информация за неговото възпрепятстване да се яви тук, да ни поставя в това положение.

Предупредихме ги, че е редно да изпратят най-малкото заместник-министри или от структурите други директори. Звънях му и преди да вляза обясних, че трябва да дойде и че е в ущърб на изпълнителната власт“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!