"Биг Брадър" в парламента заради "мухльо" и "пияница"

Настоящото проекторешение има своята предистория в редица груби инциденти, случили се в кратката история на 50-ото НС, пише в мотивите

Проект на решение за поставяне на камери за видеонаблюдение в асансьорите и вътрешните коридори на Народното събрание са внесли независими депутати от бившата парламентарна група (ПГ) на „Величие“ и от ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

Целта е гарантиране сигурността на народните представители.

Сред вносителите са Явор Божанков, Богдан Богданов, Стела Николова, Манол Пейков – ПП-ДБ, Лариса Савова, Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева – от бившата група на „Величие“, и др.

Настоящото проекторешение има своята предистория в редица груби инциденти, случили се в кратката история на 50-ото НС, пише в мотивите.

Част от тях останаха извън пленарната зала — в асансьорите и вътрешните коридори, пространство, удобно за агресивните, далеч от „погледа” на охранителните камери, посочват вносителите. В някои случаи нападенията се изразяват в остри вербални атаки с груби обиди в асансьорите. В други случаи група народни представители нападат физически отделен депутати, посочват те.

„Това, разбира се, е само продължение на агресията в пленарната зала, за която нито един народен представител досега не е бил санкциониран по чл. 154 от ПОДНС, макар от парламентарната трибуна да се лее реч на омраза, да се говори на „ти”, да се формулират обиди и откровени клевети“, се казва още в аргументите.

Такива прояви, според авторите на проекторешението, не могат да бъдат толерирани и да се случват от най-високата трибуна в държавата.

За всичко изброено те са сезирали компетентните институции, но не се чувствали спокойни на работното си място, защото не знаели „кога страстите отново ще ескалират в поредна проява на вербална или физическа агресия“.

Посоченото ни мотивира да предложим, чрез поставянето на камери за видеонаблюдение, да бъде направен опит за възпиране на подобни атаки, обясняват депутатите, подписали се под проекта.

Последният сблъсък между депутати, станал известен на медиите, е от миналата седмица между Явор Божанков от ПП-ДБ и Коста Стоянов от "Възраждане".

В последния ден преди ваканцията пък имаше словесни сблъсъци между Манол Пейков от ПП-ДБ и депутати от "Възраждане", които си размениха грозни реплики като "мухльо" и "пияница".