Биков с любопитен коментар за хората с българско самосъзнание от Северна Македония

Депутатът отчете, че по времето на Югославия са унищожени голяма част от българските архиви

Не трябва да допускаме хора с българско самосъзнание от Северна Македония да биват определяни от българската държава и институции като небългари.

Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на дебата за Временната анкетна комисия за паспортите.

"Тома Биков отчете, че по времето на Югославия са унищожени голяма част от българските архиви.

"И голяма част от тези хора, които кандидатстват за българско гражданство днес, не съ в състояние да докажат, че дядо им е бил българин. Ние обаче твърдим, че до 1945 г. в определени населени места славяноезичното население е българско. И се поставяме пред парадокс. Дали да следваме закона или нашата държавна политика. И според мен ние трябва да помислим много внимателно", каза още Тома Биков.

"В никакъв случай не бива да допускаме хора с българско самосъзнание, с български етнически произход да биват определяни от българската държава и институции като небългари. Тук е въпросът. Аз съм го казвал и на служители на Министерство на правосъдието, които са гостували в другата комисия, ако те не са българи, какви са? И няма отговор на този въпрос.

Дори и тези хора, които изпълняват закона не могат да си позволят да кажат какъв е другият етнос, ако тези хора не са българи", допълни още Биков.