Биков: Убеден съм, че рано или късно македонците ще кажат за нас...

Депутатът от ГЕРБ отрече тезата, че в България съществуват антимакедонски настроения

Убеден съм, че рано или късно македонците ще кажат за нас, че сме братя. Това каза за Фокус депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на Групата за приятелство между България и Северна Македония Тома Биков.

Той отрече тезата, че в България съществуват антимакедонски настроения, като посочи, че българите не таят чувства на омраза към македонските си братя.

„Както казваше Петър Стоянов, това е най-романтичната част на българската история. Ако македонските националисти не са разграничават толкова радикално от българите и не базират идеологията си върху омразата срещу българите толкова силно, ще стане ясно, че двата народа не се разграничават много. Да не кажа, че почти не се различават“, добави Биков.

Той направи прогноза, че на Срещата на върха за Западните Балкани по време на Хърватското председателство ще има напредък по отношение на европейската интеграция на страните от региона.

„Смятам, че за България е изключително важно тази част на Балканите да бъде в огромната си част интегрирана в ЕС. С Гърция влязохме в НАТО през 2004 година. И когато през 2007 година България стана член на ЕС, за пръв път от 200 години насам бяхме и до момента сме в едно и също геополитическо пространство.

Виждате, че за тези години на членство в ЕС отношенията ни с Гърция, между хората, а не между държавите, станаха доста близки просто защото половин София се изнасяше в Гърция за почивните дни и имаше тази възможност. Същото нещо ще стане с Македония рано или късно, разбира се в съвсем друг контекст и мащаб“, допълни още Тома Биков.