Как ще изглежда външната политика на Барак Обама? Кореспондентката на Дойче веле във Вашингтон Соня Каникова разговаря по този въпрос с политолога д-р Стивън Майер, който в продължение на 25 години е бил анализатор на ЦРУ за Балканите.
Изборът на Барак Обама за президент означава смяна на администрацията, от републиканска на демократическа. Как според вас ще се отрази това на външната политика, какви промени и нови приоритети да очакваме?
„Мисля, че главният въпрос е съставът на новата администрация. Ако започнат да назначават за външнополитическите дела старите играчи от Демократическата партия, които са все същите от 20 години, не очаквайте да видите много промени. Ще имаме същата инерция и мухлясало мислене, каквито имахме в миналото. Ако Обама доведе нови хора, със свежи идеи и нова перспектива на мисленето, може да видим промени. Повечето от работещите в сферата на американската външна политика – републиканци и демократи – са тренирани по времето на Студената война. Техният манталитет е манталитет на Студената война. Така че наблюдавайте назначенията. Най-просто казано: хора, за които не сме чували, са добър знак.”
Кои ще са най-важните външнополитически въпроси?
„Обама наследи проблемите с Ирак и Афганистан, проблема с Иран и това ще са големите въпроси. Русия ще става все по-важна, Китай ще е приоритет. Ще има намалено внимание към други региони - Латинска Америка, също Африка, макар че Обама има корени там.” Ще се опита ли Обама да възстанови отношенията с Европа?
„Мисля, че да. Той беше приет изключително добре в Европа, но както ние казваме – дяволът е в детайлите. Зависи какви цели ще си постави Обама. Ако са все същите ориентирани към НАТО цели, не мисля, че ще постигнем някакъв напредък в двустранните отношения. Ако има разбиране, че вече не сме 1955 или 1958 година, а 2008 г., че старите съюзи са почти без значение в реалния, променен свят, може да има нови отношения. Това най-вероятно ще означава, че фокусът ще се измести и отношенията с Европа ще останат по-назад в американската програма. Честно казано, Европа вече не е центърът на американската вселена. Тя беше централна, когато беше център на силата в света, когато Великобритания, Франция и Германия бяха големите световни сили, сега наистина вече не е толкова важна.”
А новите демокрации, които станаха съюзници на САЩ наскоро?
„Отношенията ще продължат, с акцент върху демокрацията. Ще има усилия за американски икономически инвестиции. Но мисля, че те няма да бъдат главни центрове на американското влияние или интерес. Американският интерес ще се измести към други места.”
Съгласна съм с вас, че НАТО едва ли ще има много голяма роля. Но какво ще стане с базите на НАТО в Източна Европа, в България и Румъния?
„Засега те ще останат. Пентагонът, дори при администрацията на Обама, ще продължи да държи на тези бази. Те са ценни не защото са натовски, а защото са на приятелска територия, която позволява на САЩ бърз достъп до Близкия изток.”
Как ще изглежда американската политика спрямо Балканите?
„Балканите няма да са голям приоритет за администрацията на Обама. Те не бяха приоритет и за администрацията на Буш. Тя искаше да се оттегли от Балканите и да прехвърли отговорността на европейците. Подобна ще е и позицията на Обама.”
Балканите може би няма да са приоритет за бъдещата американска външна политика, но черноморската зона, свързана с енергийната сигурност, с транспорта на енергия, вероятно ще остане приоритет. В този смисъл черноморските държави – България, Румъния, едва ли ще загубят значението си?
„Това е абсолютно вярно. Поради връзката с енергийните въпроси, с тръбопроводите, с транспорта на енергия, тази част на света ще продължи да бъде много важна, дори с нарастваща важност. Надявам се новата администрация да не подхване пак старата си практика да не се съобразява и с руснаците. Русия е ключов фактор.”
Изглежда, че България може да разчита и в бъдеще на добри отношения със САЩ?
„Разбира се. България има значение, поради връзката с ЕС, с НАТО, с енергийните въпроси. Така че администрацията на Обама ще отделя внимание на България и региона.” /БЛИЦ