Пробивът в системата на НАП не е за подценяване и е необходимо спешно да бъде създадена държавна организация, занимаваща се с въпросите на киберсигурността. Това каза в „Лице в лице” бившият шеф на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев.

„Защо трябва да е държавна – това е нещо, което застрашава националната сигурност с оглед на мащаба на броя на хората, които могат да бъдат засегнати. 


При наличие на един такъв масив с несложни софтуерни инструменти може примерно да извлечете и да имате целия списъчен състав на ДАНС в момента, защото ще се види кой им плаща заплатите, откъде им се плащат заплатите”, посочи Йовчев.

Аналогична, по думите му, е и ситуацията с биометричните данни на документите, които се съдържат в системите на МВР – тоест, при пробив тези данни могат да бъдат използвани за фалшифициране на документи.

Тол системата също би могла да се окаже потенциално оръжие в грешните ръце – всички автомобили се разпознават, а оттам може да се проследят и маршрутите им.

Към момента все още няма действаща система за киберсигурност, отбеляза бившият вътрешен министър.

Той обаче подчерта, че в последните години бяха направени стъпки, които не бива да бъдат омаловажавани – през 2015 г. е приета стратегия за киберсигурност, а от 2018 г. има и закон.

„Според този закон там трябва в кратки срокове да се приеме наредба, с която държавна Агенция за електронно управление да определи минималните изисквания за мрежова и информационна сигурност. Това е важен документ за основа и рамка”, поясни Йовчев.