Бивш университетски ректор става губернатор на Пловдив

Той е по предложение на „Продължаваме промяната“, като почти всички областни управители ще бъдат от формацията на Кирил Петков и Асен Василев

Бившият ректор на УХТ проф. Кольо Динков вероятно ще бъде назначен за областен управител на Пловдив, съобщава TrafficNews. Очаква се неговото назначение да стане факт до няколко дни.

Той е по предложение на „Продължаваме промяната“, като почти всички губернатори ще бъдат от формацията на Кирил Петков и Асен Василев. Останалите ще бъдат по предложения на „Демократична България“.

Това се случва на фона на скандалите между двете управляващи партии, които взаимно се обвиняват в задкулисни действия при назначаване на ключови фигури в държавата.  По закон областните управители се назначават от министър-председателя. Така Николай Денков може да посочи всички 28 губернатори.

ГЕРБ и ПП – ДБ не са договаряли имената на губернаторите, твърдят източници.

Проф. Кольо Динков е роден в Първомай, като два мандата е бил ректор на Университет по хранителни технологии от 2011 до 2019 година.

Името му нашумя, след като през 2021 година КПКОНПИ го глоби с 10 000 лева за конфликт на интереси. Освен това той трябваше да се върне 22 хил. лева, взети като хонорар по проект, в който той е назначил себе си за ръководител на европейски проект. Решението беше потвърдено от всички инстанции.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук