Бившият премиер на Македония Никола Груевски се изправя пред съда

Днес съдът в Скопие ще заседава по дело, в което е обвинен бившият премиер на страната Никола Груевски. Случаят е познат като „Траектория“, по името на фирмата, наета да строи магистрали в Македония, съобщава местният „Вести“.

Обвиняеми по делото са бившият премиер Никола Груевски, бившият вицепремиер Владимир Пешевски, бившият министър на транспорта Миле Янакиески и бившият директор на Агенцията за държавни пътища Люпчо Георгиевски.
 
Те са обвинени за това, че в периода 2012-2013 година са превишили правомощията си във връзка с избор на компания за изграждането на магистралите Миладиновци-Щип и Кичево-Охрид и опорочили процедурите в своя полза.
 
Според обвинението, на държавния бюджет била нанесена щета за най-малко 155 млн. евро, а на фирмата-изпълнител ѝ се създала възможност за имотна облага.
 
На предишното заседание Груевски отхвърли обвиненията, заявявайки, че не може да се докаже автентичността на доказателствата. Той заяви, че преди да бъдат предоставени на прокуратурата, документите били дадени в ръцете на партията СДСМ – негов основен политически противник.
 
Защитата поискала записи от предишните заседания на съда и достатъчно дълъг период, в който да могат да бъдат изслушани аудиозаписите.

Превод: БЛИЦ