По-рано днес о.р. Генерал Бойко Борисов, кмет на София, водач на най-силната опозиционна партия и претендент за най-висши държавни постове направи скандални изказвания, сочат в декларация от Българският хелзинкски комитет.
В разговор с журналиста Николай Бареков, водещ на сутрешния блок „Тази сутрин“ на бТВ, Бойко Борисов, коментирайки актуални политически събития, се съгласи безусловно, казвайки, „Да, разбира се“, с репликата на водещия: „Значи последно да изясним. Не целите според вас, а методите на възродителния процес са порочни и заслужават критика.“
Освен това, ген. Борисов и сега настоява за това, че на хората с турско самосъзнание следва да се дават „български имена“. Нещо повече. Според кметът Борисов може „фамилиите съответно да са на бащите и дедите“, както и „който както иска и се чувства като такъв, ако е българин, е така, ако е турчин, да си отиде в Турция“. По отношение на идеолога и вдъхновителя на престъплението „възродителен процес“ Тодор Живков казва, че „начинът, по който ДС е извършила процеса той е считал, че доста по-меко, внимателно и плавно трябва този процес да върви с интеграцията на тези етноси, за да няма подобен етнически конфликт.“
Във връзка с тези, а и последните през седмицата изказвания на Бойко Борисов (като например откровението му, че ако ДПС не бъде допуснато до властта след предстоящите парламентарни избори, то ще почне терористична дейност) БХК заявява:
1.Твърдението, че е съгласен с целите, но не и с методите на т.н. „възродителен процес“ означава, че претендентът за висши постове у нас Бойко Борисов оправдава най-тежкото престъпление на комунистическия режим – насилствената смяна на имената на българските турци през 1985-89 г. Престъплението се състои в лишаването на стотици хиляди хора от тяхната етнокултурна идентичност, изразена в имената им, против тяхната воля. А количеството и вида на насилието, употребено при тази смяна, са само средства и престъплението си остава каквото е, независимо от това дали са били използвани „по-меки“ или „по-твърди“ методи за принуда. Както знаем, на различни места в България режимът постъпваше по различен начин – някъде пипаше „с мека ръкавица“, а другаде употребяваше танкове.
2. С тези изявления г-н Борисов освен всичко друго, се подиграва и с паметта на десетките жертви на „процеса“, както и със страданията на стотиците интернирани, пратени в Белене или изгонени от страната хора, съпротивлявали се на насилието на комунистическите власти с едничката цел да защитят достойнството си.
3. С тези изявления неформалният лидер на партия „ГЕРБ“ по същество оправдава и „голямата екскурзия“ - насилственото изгонване от страната на над 200 хиляди български граждани с турско етническо самосъзнание. Припомняме, че лозунгът „Който се чувства турчин, да си ходи в Турция“ беше основното „оправдание“ на това изгонване.
4. БХК остро осъжда това невиждано през последните 20 години оправдание на най-тежкото за цялото време на комунизма нарушение на всички основни права на човека.
Ние смятаме, че е дълг на всички обществени и политически организации, които стоят на демократични позиции и са загрижени както за спазването на правата на човека у нас, така и за опазването на етническия мир, да осъдят най-остро безотговорните твърдения на ген. Борисов, които освен всичко друго, са и позор за човек, който претендира да ръководи страна, член на Европейския съюз. /БЛИЦ