Българи в чужбина искат гласуване по пощата

Участниците в разговора, организиран от президента, смятат, че е трудно да се прави прогноза как ще се развие епидемичната ситуация  

Представители на български организации зад граница се обявиха за гласуване по пощата на предстоящите парламентарни избори по време на видеоконферентен разговор с президента Румен Радев, пише "Монитор". 

Виртуалната среща е част от консултациите за провеждане на изборите, които организира държавният глава преди да насрочи дата. 

"За първи път правим избори в условия  на пандемия. Особено важно е да бъде гарантирано правото на глас на всеки българин, независимо къде се намират по света", каза президентът Румен Радев по време на днешната консултация.

В нея взеха участие наши сънародници, пребиваващи в 8 държави. Всички те споделиха мнението че е трудно да се прави прогноза как ще се развие епидемичната ситуация  

От Австрия икономистът Атанас Пеканов, който е и част от Стратегическия съвет към държавния глава, коментира, че новият щам на коронавируса създава допълнителна несигурност. Според него по-късното провеждане на изборите би трябвало да омекоти ситуацията.

Той разказа, че Австрия е оповестила ясно епидемичните стойности, към които се стреми, и въвежданите досега локдауни са помогнали за намаляването на заболеваемостта.

Пеканов добави, че може да има проблеми със струпването на хора, а тук се явява възможността за гласуване по пощата.