Нарушаването на законите на страната са практика в Държавна агенция “Национална сигурност”, установи проверка на депутати от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Промени в закони и смяна на част от висшето ръководство на агенцията са единственият начин тя да заработи така, че да не нарушава правата на гражданите, смята депутатът от БНС Борислав Българинов. Ето какво каза той пред репортер на БЛИЦ:

- Г- н Българинов, вие бяхте един от депутатите, посетили Държавна агенция “Национална сигурност”, какво установихте?

- Още при първите няколко случая, при които е искано използването на специални разузнавателни средства, се натъкнахме на сериозни нарушения спрямо законите и подзаконовите нормативни актове на страната. Установихме, че липсват документи, които са необходими и това води до сериозни нарушения от страна на някои ръководители в ДАНС.

- Кои ръководители имате предвид?

- Конкретни имена не мога да ви посоча, защото това трябва да направи прокуратурата. Лично за мен хората, които са разписвали без необходимото правно основание искане за използване на различни технически средства и за даване на различни справки на граждани, са нарушили закона и прокуратурата трябва да се произнесе по това.

- Как се натъкнахте на информационното дело “Галерия”?

- ДАНС е една от службите, които заявяват най – много използването специални разузнавателни средства. В тази връзка решихме да проверим дали се изготвят необходимите документи, дали има подслушване или използване на други разузнавателни средства без да има необходимото основание за това. През последните две години и половина ефективен парламентарен контрол от страна на вътрешната комисия спрямо МВР и ДАНС не беше осъществяван и решихме тази проверка да бъде по – обстойна. Един от заявителите на материалите, който видяхме по време на проверката ни в МВР беше ДАНС и решихме да върнем нещата назад във времето, за да разберем за какво става въпрос. Проверката ни установи, че по казуса има образувано информационно дело “Галерия” и по него са извършени необходимите технически действия и информационни справки.

- Значи са използвани специални разузнавателни средства спрямо журналисти?


- Да, спрямо журналисти са използвани специални разузнавателни средства във връзка с искането за извършване на определени проверки. За мен лично проблемът е в искането на разпечатки от телефонни разговори на депутати и журналисти от МВР.

- Според Вас в такъв случай защо председателят на ДАНС Петко Сертов каза, че няма подслушвани журналисти?

- От проверката, която извършихме не можем да кажем категорично дали има разрешение за подслушване или не. Когато има подслушване документите не са в папките, които се предоставят, но от това, което видяхме стана ясно, е че има достатъчно информация, събрана не по установения ред, за депутати и журналисти.

- Колко журналисти са включени в това дело, от кои медии, конкретни имена може ли да посочите?

- Не мога да ви кажа.

- Какво трябва да последва сега?

- Прокуратурата трябва да се намеси и окончателно да се произнесе по казуса. Успоредно с това е необходимо да бъдат инициирани промени в Наказателно – процесуалния кодекс, Закона за СРС, може би и в закона за ДАНС, в подзаконовите нормативни актове.

- В каква посока трябва да са законовите промени и кой трябва да контролира службите?

- Трябва да има строг контрол при използването на специалните разузнавателни средства. Нужно е да се регламентира как точно става искането, използването и унищожаването на СРС. Освен това е необходим и ред при използването на разпечатките от телефонните разговори, защото това е информация която съдържа много лични и професионални данни. Винаги може да се види колко пъти с кого си говорил, къде си бил, заради това е важно да се регламентира правно този въпрос, за да не се нарушават правата на гражданите.

- Само това ли ще реши проблемите около ДАНС? Не смятате ли, че някой трябва да понесе отговорност за скандала?

- Според мен една част от висшето ръководство на агенцията е извършила сериозни нарушения и трябва да понесе административна или наказателна отговорност. Нека обаче първо да се произнесе прокуратурата и тогава ще коментираме имена. Сериозна регламентация и персонални промени в ДАНС биха решили проблемите, които са сега и оттук нататък да се започне на чисто, за да не се нарушават конституционните права на българите. /БЛИЦ