Българите са недоволни от бавното правосъдие

Ролята на ДПС се оказа решаваща за последвалите редица законодателни и дори конституционни реформи

Година след старта на поредната съдебна реформа, Делян Пеевски се оказа прав, че битката на партиите на олигарсите е за постове, а не за промяна

В мътната вода на нестабилната държава хората на Христо Иванов се борят за… назначения в Темида и службите

„Българите са недоволни от бавното съдопроизводство“. С тези думи преди малко повече от година председателят на ДПС Делян Пеевски обяви знаковата подкрепа на движението за реформа в съдебната власт у нас. Тогава, отново беше горещо политическо лято, а „сглобката“ между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ правеше своите първи плахи крачки със заявката, че непримирими политически врагове са готови да обединят сили в името на така чаканата от всички промяна в хаоса.

Ролята на ДПС се оказа решаваща за последвалите редица законодателни и дори конституционни реформи. А основен мотор, медиатор и гарант за това, че промените се правят в полза на народа, а не на личните интереси на шепа олигарси беше имено Пеевски.

Горещото лято на 2023 година беше маркирано, както от заявките за готвени промени в основния закон, които да доведат до подобряване на качеството на съдопроизводството у нас, така и от заявките на Пеевски, че никой не трябва да гледа на тези промени като на възможност да овладее еднолично Темида – в своя полза и в ущърб на народа. Лидерът на ДПС дори зададе и формулата като показа, че в комисията, която трябва да пише поправките на комисията не трябва да има ярки политически фигури, за да може те да се правят професионално, а не политически.

„Аз правя крачка назад в името на България и Конституцията, защото промените са неотложни. Крачката я правят всички. Никой няма да излъчва знакови лица от партиите, за да няма тежестта на всяко политическо лице", коментира тогава лидерът на ДПС. Той начерта и най-важните точки, по които на лидерската среща е договорено да се работи в най-спешен порядък – избиране на експерти, които тихо, професионално и без политически оттенък да работят за реална промяна. А тя е много нужна и осезаема за всички. Сблъсъкът на всеки един редови гражданин до храма на Темида винаги коства много нерви, години на тежки процедури и чакане на справедливост, която не винаги идва.

„Българите са недоволни от бавното съдопроизводство, трябва да ускорим този процес", коментира тогава и самият Пеевски, който обясни, че проблемите в съдебната власт не засягат само прокуратурата, ВСС и тримата големи в Темида. И напомни, че за да се случат промените обаче трябва да се излезе от политическото говорене и на преден план да се пуснат експертите.

И докато вървяха чисто законодателните промени, дори и олигархичните партии като ПП-ДБ признаваха Пеевски като гарант за това, че реформа ще има и този път тя ще сработи в полза на хората. Докато не дойде зимата и малко след гласуването на окончателните поправки в Конституцията и преди ротацията в кабинета „Денков-Габриел“ не стана ясно, че зад знамето на промяната отново стои опита на шепа задкулисни играчи да наредят „свои“ хора по върховете на Темида. Разобличаването на истината дойде отново от Пеевски, който докара шок на Христо Иванов и компания като обяви пред медиите предложенията им за „делкане“ на високите постове.

"Лично аз отказах на Христо Иванов делкането, което той ми предложи в моя кабинет. Делкането е, за да бъде сигурен как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран ортакът му Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд за главен прокурор и за зам.-главен прокурор Сава Петров. Лично стоя зад думите си - Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата. Това е истината - битката е за КОНПИ и прокуратурата. Олигархията иска да овладее държавата". С тези думи Пеевски сложи край на мечтите на олигарсите от кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев, че ще овладеят напълно съдебната власт, службите и други ключови контролни органи у нас. Под прикритието уж на „реформи“ – по начина, по който винаги са го правили през годините.

В онзи момент Пеевски даде шанс на Иванов да се „поправи“, като го призова да спре да бъде слуга на олигарсите и да стане достоен български депутат или както самият лидер на ДПС заяви: "Нека да започне да работи за хората, така както ДПС го прави".

И точно тази категоричност на Пеевски приключи безметежните дни на всички, които си представяха, че най-накрая са открили формулата, по която да прекроят държавата. Която макар и затънала в политическа криза, все още има да разпредели над 80 позиции в регулаторите и по върховете на съдебната власт. И точно затова ПП-ДБ не се посвениха преди дни да поискат от президента „отсрочка“ от 3 месеца за връчването на мандата, за да можели първо да извършат „необходимата съдебна реформа“.

А как точно ПП-ДБ си представят съдебната реформа и антикорупционните промени у нас стана ясно от срамния меморандум, с който искаха да си делнат властта у нас. В полза на олигархичните кръгове, които стоят за ПП-ДБ. Порочна идея, която  беше описана в едно интервю на новата звезда на „реформата“ в Темида – скандалната съдийка Владислава Цариградска така: „Съдебна система, при която главен прокурор е Андрей Янкулов (част от екипа на „Антикорупционния фонд“, правил журналистическо разследване за Мартин Божанов-Нотариуса), правосъден министър да е Мирослава Тодорова (бивш председател на ССБ), а Нели Куцкова (също бивш председател на ССБ) – шеф на КПКОНПИ. С някои добавки това би била и моята подредба, но освен, че си представям Андрей Янкулов главен прокурор, си представям и да съм негов заместник“.

Това е и причината, след като мина първата фаза на вкарване на ред в хаоса в държавата, а на хоризонта се появи нуждата от попълването на регулаторите и избора на хора за ключови постове в съдебната власт – двата нови съвета – съдебен и прокурорски, както и на нов главен прокурор и шефове на КОНПИ и Антикорупционната комисия, ПП-ДБ рязко да се овълчат. И захвърляйки овчите кожи на „реформатори“ да се пробват да си подсигурят влиянието върху Темида като разпишат в меморандум апетитите си към овладяването на съдебната власт.

Всъщност, Христо Иванов не за първи път се опитва да проведе „съдебна реформа“, чрез която да сложи ръка на съдебната власт в полза на едни „добри олигарси“, с които си партнира от години. Така преди почти едно десетилетие, когато Иванов като правосъден министър в кабинета „Борисов“ 2 отново провеждаше „конституционна реформа“, на преден план отново се появиха амбициите му да внедри „правилните“ хора в Темида.

Но за разлика от тогава, когато злите езици твърдяха, че е имал лична амбиция да стане главен прокурор, сега той се бори на тези позиции да сложи удобни за себе си и най-вече за ментора си Иво Прокопиев, пионки – като Андрей Янкулов от АКФ (спряган и за позицията на обвинител №1).  Сава Петров, с когото още преди години е правил семинари под шапката на овладея от олигарси Съюз на съдиите в България, а също и Божидар Джамбазов, чието име по подобен начин беше завъртяно в публичното пространство от този кръг. В ръководството на ССБ между другото е и нашумялата напоследък съдия Владислава Цариградска. Последната дори най-нагло призна, че една от целите на шумната медийна кампания за аферата „Нотариуса“ всъщност е нищо повече от пиар стратегия по върховете на Темида да се инсталират хора от ССБ, техни присъдружни организации като АКФ, както и самата Цариградска.

На този фон не трябва да се подценява и опита на Прокопиевите хора, докато целият народ е втренчил поглед в политическия сериал, който удобно тече по всички медии, на върха на най-важния административен съд у нас – Върховния (ВАС) да инсталират вечния си глас във ВСС (и жена на партиец от ПП-ДБ) Атанаска Дишева. Нещо, което предстои всъщност да се случва в следващите месеци, тъй като мандата на досегашния шеф на ВАС Георги Чолаков вече изтича. 

Затова е много важно, докато едни ходят на море, а други редят политически дитирамби в ефир, всички да следим дали за пореден път народът няма да се окаже единствения прецакан от „капиталните реформи“ в Темида. Защото не трябва да се позволи Прокопиев, Иванов и сие да превърнат съдебната реформа в своя държанка.