България декларира готовността си за отпускане на хуманитарна помощ за Грузия и Южна Осетия

По време на срещата на премиера Сергей Станишев с посланика на Грузия у нас Михаил Уклеба бе декларирана готовността на страната ни да отпусне хуманитарна помощ за пострадалото цивилно население в Грузия, съобщиха от правителственият пресцентър.

Очаква се тя да е под формата на медицински консумативи, в съответствие с изпратената от грузинското посолство нота. Министър-председателят изрази готовността на страната ни да бъде отпусната такава и за Южна Осетия след края на конфликта, като подчерта, че България поддържа добри отношение както с Грузия, така и с Руската федерация.
По време на срещата министър-председателят Сергей Станишев изрази надежда, че военните действия ще бъдат прекратени още днес в съответствие с изказванията на руските власти и ще се пристъпи към търсенето на мирното и трайно решение на конфликта. В противен случай ескалацията на бойните действия в областта може сериозно да дестабилизира и да се отрази негативно на целия регион, каза още той.
Министър-председателят Сергей Станишев увери посланик Уклеба, че страната ни ще подкрепи всички усилията на Френското председателство на ЕС с цел постигане на трайно решение на конфликта. Страната ни вече е информирала Френското председателство на ЕС за готовността си да участва активно във реализирането на политиката на съюза в тази насока, а заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин заминава за Брюксел, където ще участва утре в извънредно заседание на Съвета по общи въпроси и външни отношения на ЕС, посветено на обстановката в Грузия. По време на заседанието страната ни ще предложи пристанище Бургас да стане координиращо пристанище за хуманитарната помощ, която ще се изпраща към Грузия.
Посланика Михаил Уклеба изтъкна традиционно добрите отношения между България и Грузия и благодари за заеманата от страната ни позиция по отношение на конфликта в Южна Осетия. /БЛИЦ