Да се вземе заем от 4 милиарда евро за строителството на АЕЦ Белене граничи с лудост, смята лидерът на СДС Мартин Димитров. България е единствената страна, която възнамерява да строи атомна централа в условията на криза, мотивира се той.
Според него зад проекта стои енергийното лоби на Румен Овчаров от БСП. Всички европейски банки отказаха да отпуснат заем за  атомната централа, а това показва, че проектът е много рисков. Руските банки искат държавни гаранции, а не може да се ангажират следващите правителства в продължение на 20-30 години да изплащат толкова пари, заяви Димитров. Той сравни желанието на управляващите да вземат заем със ситуацията, в която би изпаднало едно семейство, ако си купи руска печка без да има нужда от нея и въобще да не е наясно дали ще могат да я изплатят дори и наследниците му. Освен това от СДС предупредиха, че през март и април ще има бюджетен дефицит от 0,5 милиарда лева, което още повече работи като доказателство против заема от руските банки за Белене.
От СДС обаче са обезпокоени от обстоятелството, че нито една друга партия не се е обявила против проекта. Мартин Димитров призова останалите десни политически формации да се присъединят към позицията на СДС. Една от мерките предвидени в антикризисната управленска програма на СДС предвижда да се преразгледат всички сделки на правителството, сключени през последните шест месеца. Страната се е превърнала в сергия, от която се раздава, коментира Димитров. Поради тази причина сините възнамеряват когато участват в управлението да наложат мораториум върху сделките без търг или конкурс. За сега програмата на СДС, която е разработена по месеци от началото на август остава тайна. Причината за това било опасението да не бъде открадната от друга политическа формация.
Камелия Цветанова, БЛИЦ