Загуба на престиж за страната и трагедия за обикновените хора, които са разчитали на парите от европейските фондове. Това според германския заместник-външен министър Гернот Ерлер са последиците от докладите на ЕК.
"При последното ми посещение в България предупредих, че страната оставя впечатление за несериозно отношение към критиките и сякаш си мисли, че може да върти Брюксел на пръста си. Така че сега това е гневният отговор на това развитие", казва германският заместник-външен министър Гернот Ерлер по повод докладите на Европейската комисия за България: за липсващия напредък в шестте критични области и за неправилното управление на еврофондовете. Заради корупционни практики ще бъдат затворени две разплащателни агенции както и спрени още средства от ЕС в размер на стотици милиони евро.


Дали тези мерки най-после ще стреснат управляващите в България?

"Искрено се надявам да е така. Всички приятели на България, към които се числя и аз, са много разтревожени от това развитие. Става дума не само за спирането на средства или пък за блокирането им. Това е наистина много лошо, защото в края на тази верига са работните места на най-обикновените хора в България, които издържат семейства. В този смисъл става дума за трагедия в тази страна. В същото време обаче не по-страшна е загубата на престиж и особено, ако тези гневни доклади на Европейската комисия не получат адекватна реакция в София и в цялата страна. Това е риск, който безпокои всички приятели на България".


Каква би трябвало да е адекватната реакция на българското правителство?

"От една страна няма никакъв смисъл да се прави трагедия. Това е последният сигнал и трябва да се отговори с действия. Прави впечатление, че в мониторинговия си доклад Европейската комисия прави едно изключение от критичните си забележки и то е свързано с избора на бившата българска посланичка в Германия Меглена Плугчиева за вицепремиер, която полага неистови усилия. Така че правителството и президентството би трябвало да застанат плътно зад нейната дейност, защото в това отношение все още има надежда, че България може да си върне доверието и това ми се иска да видя като реакция на докладите на Европейската комисия", заявява германският заместник-външен министър.


Според Гернот Ерлер най-неадекватният отговор са чуваните в страната теории за заговор срещу нея, или пък че същите проблеми имали и други държави, не само България:

"Това няма да е от помощ за никого. Единственото, което може да помогне е, българското правителство да се захване незабавно с ясно назованите задачи и да се погрижи най-после за това парите от европейските фондове да бъдат използвани по предназначение така, както искат онези, които ги дават", препоръча германският заместник-външен министър Гернот Ерлер. /ДВ