България няма да намалява ставки по ДДС, въпреки че днес в Брюксел съвета по икономически и финансови въпроси постигна съгласие страните да намалят данъка в определени области като част от мерките за икономическата криза. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски, съобщи БНР.
България няма да променя единната си ставка по ДДС, защото отдава приоритет на намаляването на преките данъци, заяви Орешарски. Той съобщи, че страната ни заедно с Дания, Германия, Латвия и Естония е декларирала, че не желае да разглежда нови предложения за спад на ДДС за напред.  Отделно от това Пламен Орешарски съобщи, че продължава диалога на българските власти с ЕК и останалите страни-членки за влизане на България в подготвителния механизъм в еврозоната, като според него не може да се твърди, че България е онеправдана в това отношение.
Обобщението на Пламен Орешарски гласеше, че за сега еврозоната не е приоритет № 1 на България, а запазването на финансовата и икономическата стабилност. Тя по естествен път ще доведе страната ни до еврозоната, според Орешарски.
Орешарски внесе в Съвета на министрите на икономиката декларация за АЕЦ Козлодуй.Декларацията е от името на България, в която се потвърждава очакването на страната ни, европейското финансиране за спирането на старите блокове на АЕЦ Козлодуй да продължи и за периода от 2010 до 2013 година.
Орешарски е аргументирал българското искане в изказването си по време на заседанието на Съвета. /БЛИЦ