Като член на ЕС и НАТО България подкрепя европейската и евроатлантическа перспектива на Албания както политически, така и с опита си в интеграционните процеси.
Вярвам, че тази перспектива е същевременно и основа на стабилността на региона на Югоизточна Европа, и мощен двигател за провеждане на реформите в конкретните страни. Нашата политика е не да търсим разделителни линии между народите на Балканите, а да намерим механизъм хората да живеят по-добре. Това заяви премиерът Сергей Станишев при срещата си с председателя на Народното събрание на Албания Йозефина Топали, съобщиха от правителствената информационна служба. 
В рамките на посещението й у нас Народното събрание ратифицира протоколите към Северноатлантическия договор за присъединяването на Албания и Хърватия.
Двустранният политически диалог и сътрудничеството в регионалните формати са на високо ниво в общата оценка, изразена по време на разговора. Според министър-председателя Станишев е необходимо българо-албанските отношения да станат още по-прагматични и да се засили динамиката им във всички области, особено в икономическата, където има неизползван потенциал. Голям интерес е проявен от страна на албанските бизнесмени към посещението в България и към възможностите да се срещнат с представители на БСК, изтъкна Йозефина Топали. Тези срещи на бизнеса дават възможност за намиране на взаимноизгодни механизми на сътрудничество, а институциите имат задача да създават благоприятна среда за това, допълни премиерът.
Сергей Станишев и Йозефина Топали обсъдиха още приоритетите на предстоящото Чешко председателство на ЕС и графика за интеграция на Албания, Лисабонския договор, ситуацията и перспективите на района на Югоизточна Европа и световната финансова и икономическа криза. /БЛИЦ