На работна среща при министър-председателя Сергей Станишев бяха обсъдени аргументите, с които България ще поиска жалбата пред Европейския съд по правата на човека, заведена от митрополит Инокентий и други представители на т. нар. алтернативен синод, да бъде отнесена към Голямата камара на Съда, съобщиха от Министерски съвет.
В срещата днес участваха вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, министърът на правосъдието Миглена Тачева, директорът на дирекция „Вероизповедания” в МС Емил Велинов, митрополит Натанаил, юристи от министерствата на правосъдието и на външните работи и на Светия синод на Българската православна църква.
Експертите са постигнали пълно съгласие по аргументите, с които ще бъде направено искането по чл. 43 от Европейската конвенция по правата на човека. Документът ще бъде внесен в ЕСПЧ в Страсбург до 21 април 2009 г. След тази дата той става публичен.
След решението на ЕСПЧ на 22 януари т. г. по заведеното от разколниците дело, в което Съдът реши, че са нарушени правата им, провъзгласени в чл. 9 на Конвенцията, премиерът Станишев създаде работна група начело с министър Тачева, която да направи анализ на мотивите в решението и да предложи действия от страна на българската държава. БЛИЦ припомня, че на 22 януари Европейският съд за правата на човека  в Страсбург се произнесе по жалба на близо 800 миряни и църковни дейци срещу погазването на правата им от страна на държавата. С помощта на полицията и прокуратурата през 2003 г. държавата изхвърли със сила от храмове и манастири привърженици на Инокентий, който бе инициатор за избор на нов синод на БПЦ.
Съдът в Страсбург се произнесе, че са погазени религиозните свободи на хората и че държавата се е намесила непропорционално със сила в спор, по който тя не трябва да има отношение. Магистратите дадоха тримесечен срок на хората на Максим и Инокентий да се разберат по спора за ползването на църковните имоти, а държавата да коригира допуснатата от нея намеса в църковните дела.
Днес от Министерски съвет заявяват отново, че правителството категорично застана зад единството на БПЦ, която има ясно и легитимно ръководство, признато от целия православен свят. /БЛИЦ