Бившият орган на източногерманските комунисти вестник "Нойес Дойчланд" съобщава, че "България се бори за вдигане на европейската "блокада", съобщава Kafene.
Лявото издание информира за блокираните от ЕС средства и коментира, че по-твърдо наказание за друга държава-членка до момента не е имало, поради което сред българите оставал горчивия привкус на усещането, че Брюксел мери с двоен аршин.
Вестникът съобщава, че вицепремиерката Меглена Плугчиева е твърдо решена отново да отвоюва загубеното доверие на ЕС към нейната страна, залагайки на прозрачността.
Тя обаче смята, че България е изостанала в изпълнението на европейските изисквания с 8 до 10 месеца.
Все пак Плугчиева апелира за честна, обективна и неутрална оценка на постигнатия до този момент от страната напредък.
Независимо от отхвърления вот на недоверие на опозицията срещу правителството във връзка с усвояването на европарите, правителството на Станишев се намира под огромен натиск, отбелязва вестникът.
Той съобщава, че поради злоупотребите на европейски средства, Европейската комисия въвежда невиждани досега методи на контрол за България.
Обект на специални проверки ще са всички служби и министрества, които разпределят европейските пари.
Еврокомисарката за регионалната политика Данута Хюбнер представила вече специален софтуеър за надзор. Систамата се нарича "Лотар" и ще бъде свързана със специалната система за мониторинг на Европейската Комисия.
По този начин Брюксел пряко ще може да следи, как се реализират проектите. Подобни механизми за контрол досега не е имало в нито една друга европейска държава.
Освен това сътрудници на европейската служба за борба срещу измамите /ОЛАФ/ в бъдеще редовно ще проверяват, дали няма нелегални отклонения на средства. /БЛИЦ