Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов опроверга прогнозата, че България няма да може да усвои парите, предвидени от ЕС до 2012 година. Той даде за пример Оперативната програма за регионално развитие, която е на обща стойност около 1 472 000 000 лева, като заяви, че има вече подписани 143 договора на стойност около 460 млн. лева.
Пред Дарик радио той посочи, че 30 млн. лева ще бъдат отпуснати за строителството на магистрала „Тракия” и те ще се използват, за да се подготви работата по изграждането на отсечката от 105 км до Карнобат.

На въпрос срива ли се бизнесът в строителството, министър Гагаузов отговори, че има проблеми във високото строителство, в строителството на пътища и инфраструктура обаче ще има ръст. През следващите години няма да има толкова голяма нужда от работна ръка в строителството, тъй като в строителството на пътища например се използва много повече техника, отколкото в строителството на жилищни сгради, посочи той.

700 млн. лева ще са парите, които ще бъдат насочени към ВиК-сектора в страната, заяви още министър Гагаузов. Основната промяна е, че се предава собствеността на общините и така тя става публична, което е и изискване на ЕС, подчерта той. Министърът заяви, че промените във водния сектор няма да окажат влияние на цената на водата.

Асен Гагаузов заяви, че най-вероятно ще води листата на левицата в Сливен и остава в политиката и след края на мандата на този парламент. /БЛИЦ