България ще засили сътрудничеството с Европол в областта на оперативната информация за международни разследвания. Днес министърът на вътрешните работи Михаил Миков и директорът на Европол Макс-Петер Ратцел обсъдиха сътрудничеството между МВР и Европол в борбата с международната организирана престъпност и тероризма, включително и в противодействието на злоупотребите с ДДС.
 “Ясно очертахме предстоящите за решаване задачи за решаване. Европол е готова да помогне на България за укрепване на капацитета й за създаването на добри специалисти за оперативен и стратегически анализ, за провеждане на практики в Европол и по отношение на оперативната работа и функционирането на съвместните екипи, каквито имаме и в момента по различни случаи и теми. Договорихме се и за създаване на нови екипи, тъй като съвместната работа с Европол крие големи възможности, включително и спрямо Балканите като цяло – заедно в Европол и конкретно с отделни страни – членове на ЕС. Коментирахме въпроси за възможно повишаване на квалификацията за разследване на модерни престъпления – например  злоупотреби с ДДС и данъчни престъпления, както и възможност за помощ", каза Миков.
Директорът на Европол Макс-Петер Ратцел изтъкна основния ангажимент на службата – да подпомага страните членки в областта на противодействието на организираната престъпност и тероризма – сфери, в които страната ни вече има установено отлично сътрудничество. “Имахме успешни срещи и с удовлетворение отчитам усещането за политическа ангажираност за подобряване на съвместната ни работа. Участието на директора на “Криминална полиция” в дискутирането на конкретни детайли ни дава нови възможности да се задълбочим в областта на анализа на професионално равнище. Областите които споменахме са от изключително значение за целия ЕС, не само за България. Злоупотребите с ДДС са сериозен проблем за всички страни, така както и фалшифицирането на валута, документи, стоки. Престъпленията в тези сфери се превръщат в сериозно предизвикателство и трябва да направим възможното за да ги предотвратяваме. Идентифицирахме области на възможно сътрудничество като злоупотребите с интелектуална собственост, трафик на хора, контрабанда и наркотрафик. Със задоволство отбелязвам, че подкрепяте създаването на съвместни екипи заедно със страни- членки и със съседни страни и напълно съм убеден, че при предстоящите срещи на професионално равнище ще намерим подходящите решения за тази цел.
В обобщение Миков допълни споделеното мнение, че не е възможно постигане на вътрешна сигурност и гарантиране на спокойствието на гражданите на съюза без общите усилия на страните-членки и общата подкрепа на Европол за гражданите на ЕС.
България ще бъде още по-полезна на Европол като динамизира и усили информационните потоци към Европол – това е наш ангажимент, за който ще положим общи усилия. Така България ще засили полезното си участие в събирането на информацията, необходима за международни разследвания – заяви в заключение министърът на вътрешните работи. /БЛИЦ