Следващите няколко месеца България трябва да докаже на европейската общественост, особено в навечерието на евроизборите, че сте надеждната външна граница на ЕС. Предстоящите проверки по изпълнението на критериите за членство в Шенгенската зона, които предстоят на България са подходящата възможност да покажете на обществеността в Съюза, че надеждно пазите външните граници на ЕС.
Това каза Жерар Депре, председател на Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи в Европейския парламент, на среща с министъра на вътрешните работи Михаил Миков.


"Ние всички бихме искали да имаме по-малко проблеми, тъй като миграционните вълни от юг, са много сериозно предизвикателство за ЕС и разчитаме, че имаме надеждни партньори за източната ни граница" - каза Депре. Той и министър Михаил Миков бяха единодушни, че трябва да се развива новата информационна система в Шенгенската зона /ШИС-2/. В момента тече дискусия по този въпрос в Европейския парламент. Депре препоръча български експерти да се включат в комисиите, които разработват проекта на ШИС-2.
В заключение Жерар Депре препоръча на България спешно да се справи с организираната престъпност, която за съжаление излиза извън границите на нашата страна. Министър Миков поиска подкрепата на европейските институции, за да се убеди общественото мнение в Европа, че България вече постига резултати в борбата с организираната престъпност. 

 Жерар Депре каза още, че в Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи на Европейския парламент винаги е съществувало добронамерено отношение към България и страната ни никога не е давана като отрицателен повод за дискусии. Според него проблемите на България идват не от страна на европейските политици, колкото от общественото мнение, в което се е създало впечатлението, че имаме голяма нужда от европейските средства, но не се справяме с управлението им. /БЛИЦ