Като начало на динамизирането на партньорството между МВР и ОЛАФ оцениха разговорите си вътрешният министър Михаил Миков и Франц-Херман Брюнер, съобщиха от МВР.
Нужна ни е вашата категорична подкрепа за бъдещите разследвания на злоупотреби със средства от еврофондовете – каза Брюнер. Той уточни, че не бива да се прави разграничаване между българските и европейските пари, защото в крайна сметка те се плащат от гражданите на ЕС. Ние всички сме в една лодка и е важно да обединим усилията си за разкриване на измамите – посочи директорът на ОЛАФ. Брюнер добави, че в последните три-четири месеца България е показала промяна в отношението си по този проблем, но предстои още много работа докато бъдат постигнати резултати.
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков запозна гостите от ОЛАФ с фактите по разследванията до момента. Те са за злоупотреби в размер на 19 милиона евро от 2006 година насам. От 13 дела по САПАРД 8 са с мнение за досъдебно производство, а 5 с мнение за прекратяване. В прокуратурата са изпратени 11 приключили дела, от които 5 са с мнение за съд, по 2 е установено, че няма престъпление, 1 е спряно, а 2 са в съдебна фаза. САПАРД е най-уязвимата откъм злоупотреби програма на ЕС – констатира министър Миков.

Той заяви, че в МВР се създава ядро от специалисти, обучени от ОЛАФ, които приоритетно ще бъдат насочени към разследването на измамите с еврофондовете и поиска допълнителна помощ за обучаване на още хора. Те трябва да са много мотивирани и подготвени за работа със сложни икономически престъпления – добави Франц-Херман Брюнер и обеща ОЛАФ да обучи колкото специалисти са нужни на България.
Не гледайте на хората от Брюксел като на чужденци, които единствено се стремят да си върнат парите. Ако една страна има проблеми с усвояването на еврофондовете, това на практика не е проблем, проблем е ако няма резултати в борбата с измамите – беше категоричен Брюнер.
Няма да ви обещая чудеса, но осъзнаваме добре ангажимента си – отговори Михаил Миков. Двамата се обединиха около мнението, че България трябва да засили административния си капацитет и да усвои в детайли правилата и процедурите на ЕС като бариера за злоупотребите. Това ще става стъпка по стъпка и проблемите няма да изчезнат изведнъж, но трябва да покажете резултати. Не очакваме някакъв строг и формалистичен контрол, но настояваме за категоричен ангажимент на България за сътрудничество. Бихме искали да покажем, че страната ви разкрива и разследва измамите, а не ОЛАФ – каза Франц-Херман Брюнер и добави: “Искме да сте успешни!” /БЛИЦ