Юрген Бишоф, президент на дирекция във Федералната полиция, дари на Главна дирекция “Гранична полиция” 20 мултимедийни проектора и 20 преносими екрани за тях. Техниката е на стойност над 32 000 лева. Тя ще бъде използвана в предстоящите проверки по Шенген, както и за обучение на граничните полицаи.
Юрген Бишоф и директорът на Главна дирекция “Гранична полиция” главен комисар Красимир Петров подписаха свидетелства за дарението. На връчването на техниката присъстваха генералният комисар на МВР Павлин Димитров, заместник-генералният комисар Минко Брайков, съветникът на министъра на вътрешните работи Ханс Герхард Дьоринг.
Главен комисар Красимир Петров благодари на г-н Бишоф, който е и ръководител от германска страна на туининг-проектите с ГДГП по Програма ФАР на ЕС. Полученото дарение в годината, когато ще бъдат проверките по Шенген за морската и въздушната граница, е поредното доказателство за приятелството, безкористното отношение и помощта от Федералното министерство на вътрешните работи на Германия, каза главен комисар Петров.
За мен няма никакво съмнение, че българската гранична полиция отговоря на Шенгенските стандарти, заяви Юрген Бишоф, От март 2000 година досега ГДГП е получила техника за 9 млн. лева. Не само ЕС, но и Федералната полиция на Германия са заинтересовани българската гранична полиция да бъде технически обезпечена, за да може да извършва своите задачи. След успешното, особено от гледна точка на Гранична полиция, представяне при присъединяването на България към ЕС, сега предстои присъединяване към Шенгенското пространство. Вие сте постигнали много, но има още да се работи, затова нека се залавяме, завърши изказването си Юрген Бишоф. /БЛИЦ