Българският заместник-външен министър Милен Керемедчиев, който е в Грузия и посланикът на Франция в страната Ерик Фурние бяха първите дипломати, които влязоха в грузинския град Гори след подписаното от руския президент примирие. Това съобщи за Дарик Милен Керемедчиев.
„Влязохме в Гори, но в момента сме спрени от руски патрул. Руска дивизия върви в обратна посока, не излиза от Гори, а върви към Тбилиси. Преброихме поне десет танка, БТР-и, много войски”, каза Милен Керемедчиев.
„Градът е изцяло под контрол на руската армия. Те не излизат от него, а се движат в обратната посока, към Тбилиси.Виждам десетки камиони, всичко наоколо е опожарено – дървета, поля, гори, всичко е опожарено, има огромно, масирано руско присъствие”, заяви заместник-външен министър.
На въпрос срещнахте ли се вече с бежанци, Керемедчиев заяви: „С много малко, които вървяха пеша и излизаха от Гори. Ние сме първите дипломати, които влизаме в Гори, до момента не е имало друг, който де е допуснат”,
При въоръжения конфликт в Южна Осетия руските военни са пленили над 100 единици грузинска бойна техника, включително 65 танка, съобщи помощник-главнокомандващият руските сухопътни войски, полковник Игор Коношенков, цитиран от ИТАР-ТАСС. Пленената техника, съхранявана в автобаза в Цхинвали, бе показана на журналистите.
Освен танкове, там могат да се видят бронетранспортьори, някои от които са американско и чешко производство. Маркировката на танковете Т-72 показва, че са съветско производство, но неотдавна са били ремонтирани и модернизирани в Украйна. Сред пленената техника и оръжие има изваден от строя турски бронетранспортьор "Кобра" и чешка самоходна ракетна установка "Дана".
На журналистите бе показано също голямо количество стрелково оръжие, включително американски автомати. Американското оръжие било иззето изцяло от складове на грузинските въоръжени сили, посочи заместник-командирът на Севернокавказкия военен окръг генерал-лейтенант Вячеслав Головченко, уточнявайки, че грузинската армия се е сражавала с автомати "Калашников". /БЛИЦ