Швейцария ще оказва правна помощ на Италия. Става дума за предоставяне на информация за банковите сметки на чуждестранни клиенти. Италианската молба за правна помощ бе отправена в рамките на разследване на голяма афера с нелегална търговия на оръжие. Според обвинението заподозрените искали да продадат нелегално на Либия 500 000 автомата "Калашников" и 10 милиона муниции.
В рамките на разследването се проследява и връзката с български посредник. Той организирал доставката на над 100 000 руски картечници, които трябвало да бъдат закупени от неназован иракски правителствен представител.
Аферата с нелегалните доставки на оръжия за Либия
Тя стана известна преди няколко месеца, след като италианското правосъдие повдигна въпроса дали въпреки договореностите за борба срещу международния тероризъм Либия продължава да подкрепя дейността на съмнителни групировки и политически режими в чужбина.
Експерти предполагат, че голяма част от оръжията, които Либия искала да закупи по нелегален път, са били предназначени за продажба в размирни африкански страни като Чад и Судан. 500-те хиляди автомата "Калашников", които трябвало да бъдат доставени на Либия, били китайско производство. Предположенията са, че сделката е била на стойност 64 милиона долара.
Освен това Швейцария разполага с ценна информация, която може да е от полза за разследването на международна престъпна мрежа за наркотрафик и пране на пари с българско участие.
В рамките на разследването на международна престъпна мрежа за наркотрафик и пране на пари България получава правна помощ от Швейцария. След съответно постановление на Наказателния съд в Белинзона, Берн предостави на София данни за банковите сметки на заподозрените.
Българските следи в наркобизнеса в Южна Америка
В молбата на София за правна помощ, отправена към Швейцария през април 2007 година, се казва, че в периода 2002-2005 година няколко български граждани са сформирали в Испания престъпна организация, която е едно от действащите звена в наркобизнеса в Южна Америка.
Наркотиците били транспортирани към Испания по морски път. Според следствието през пролетта на 2005 година испанската полиция е задържала лодка, на борда на която били намерени 3 500 килограма кокаин. При акцията са били арестувани няколко души. Смята се, че средствата, спечелени от контрабандата на наркотици, били извозвани с коли към България или изпращани по банков път.
Престъпления срещу финансовата система, пране на пари и организирана престъпност - това са обвиненията срещу заподозрените. Повечето от тях са с роднинска връзка и са основавали фирми в различни страни, откъдето организирали транспорта на наркотици и пари. /”Дойче веле”