Десетината най-активните разузнавания проявяват интерес към тази част на Балканите, пише сръбският вестник “Ало”. Според източниците на изданието България заедно с Албания е особено силна в Южна Сърбия.
Към Сърбия интерес проявяват ЦРУ, британската Ми-6, руската ФСС, германската BND, израелският Мосад. В последно време са активни и службите на съседите – хърватската СОА, албанската ШИШ и косовската КОС, пише вестникът.
По думите на източниците на “Ало”, които са бивши контраразузнавачи, тяхната задача е да се инфилтрират в политическия, военния, стопанския връх и по върховете на службите за сигурност на Сърбия и чрез своите мрежи да влияят за това събитията в Сърбия да се случват в съответствие с интересите на техните правителства.
Чуждите служби откриват в Сърбия свои компании, неправителствени и хуманитарни организации, разузнавачите често се изявяват в ролята на журналисти, както и дипломати, които работят в своите посолства.
Според бившия военен контраразузнавач Драган Телескович, който сега има консултантска агенция по въпросите на сигурността, по традиция на Балканите най-силно присъствие имат американското и британското разузнаване ЦРУ и Ми-6.
Друг източник на вестника, пожелал анонимност, казва, че сред приоритетите на западните служби е намаляване на руското влияние в Сърбия.
Според източник на “Ало” не може с точност да бъдат определени зоните на интереси на чуждите служби в Сърбия. Преди, докато той е бил действащ, се е знаело, че германците имат добри контакти във Войводина и в Косово, САЩ, Великобритания и Русия са особено силни в Белград, а България и Албания – в Южна Сърбия. /БЛИЦ