Народните представители от „Българска нова демокрация” (БНД) организираха съвместно с предствители на медиите мониторинг на строежа на магистрала Хемус в два участъка – при отклонението за Ябланица и при отклонението за Шумен, съобщиха от БНД.
Лидия Шулева и Николай Свинаров посетиха отсечката в Ябланица, а на територията на Шумен инспекцията беше извършена от председателя на парламентарната група Борислав Ралчев. Депутатите стигнаха до тези действия след нереализирания поет ангажимент от страна на министър Гагаузов за изграждане на 16 – 18 км. от двете страни на магистралата. Пред народните представители министърът обеща през март че септември месец ще започнат ефективните работи на терен. „Всъщност единствените ефективни действия са по изграждането на насип, който затваря отсечката преди Шумен” заяви Ралчев. „Половин България ползва магистрала Хемус, а тя не се изгражда.”
Лидия Шулева предложи в бюджета за 2008 г. да залегнат 300 млн. лева от бюджетния излишък, но за съжаление това предложение не беше прието. След като стана ясно, че не се провеждат никакви строителни работи по изграждането на магистралата следващото действие на депутатите от БНД ще бъде да се зададе отново на министър Гагаузов актуален въпрос, за да се изясни защо не се работи по проектите на магистралата.
Народните представители от БНД питат защо трафикът София – Варна по северната дъга се неглижира толкова и се надяват да окажат обществен и медиен натиск за преодоляване бездействието на управляващите. Те настояват в бюджет 2009 г. да има разписано перо в тази връзка.” /БЛИЦ