Българска нова демокрация ще изпрати специално писмо до лидерите на дясноцентристките формации, с което призовава за силно дясно обединение на европейско ниво. Това обяви лидерът на БНД Николай Свинаров по време на редовната седмична пресконференция на партията.
Според него аргументите в подкрепа на дясното обединение са категорични, най-вече защото кризата все повече поглъща България и управляващите все по-малко имат план или яснота как да й противодействат. Председателят на БНД открои четири основни заплахи, пред които е изправена страната ни – осезаемо забавяне на българската икономика; енергийната криза в началото на годината; опасност от финансова криза и сериозната криза в отношенията с Европейския съюз.
Доц. Атанас Щерев, председател на Контролния съвет на БНД, е категоричен, че обединените усилия на българската десница и на нейните сродни формации в Европа ще спомогнат да се създаде възможност за дясноцентриско управление, което е без алтернатива по време на криза, в каквато безспорно се намират България, Европа и светът. Писмото до европейските дясноцентриски формации трябва да се възприема по-скоро като анализ на ситуацията както у нас, така и в цяла Европа и призив за такова взаимодействие, заключи доц. Щерев.
Окончателният текст на писмото ще бъде одобрен по време на предстоящото заседание на Централния изпълнителен съвет на Българска нова демокрация на 5 февруари 2009 г. (четвъртък) и веднага след това ще се изпрати европейските десни лидери. /БЛИЦ