Българска нова демокрация /БНД/ има достатъчен експертен и организационен потенциал за самостоятелно явяване на изборите. Това заяви лидерът на партията Николай Свинаров в рамките на редовната седмична пресконференция на БНД.
Той уточни, че Българска нова демокрация от самото си създаване работи за широко дясно обединение, основано на принципи и ценности, а не на определена политическа конюнктура.
Ако някой обаче си мисли, че БНД може да бъде подизпълнител по обществена поръчка, наречена „дясно обединение“, това няма как да се случи, категоричен бе Свинаров. Според него трябва да се спазва принципът на равнопоставеност на всички участници, а не някои да са прикрепени към други.
Моделът на дясно обединение вече се прилага в някои региони на страната и той е работещ и успешен, посочи заместник-председателят на БНД доц. Борислав Великов. Той представи за пример в тази посока частичните местни избори в с. Долна Вереница, Монтанско, където кандидатът на дясното обединение (БНД, ДСБ и СДС) е с най-висок резултат. Доц. Великов подчерта, че обединението на местно ниво е ясен знак към националните ръководства на тези партии и се надява и те, както ръководството на БНД, да го разчетат правилно.
Заместник-председателят на БНД представи и програмата на партията за борба с ефектите от икономическата криза, подредена в три групи: Финансова стабилност, Икономическа политика и бизнес среда и Ефективно използване на европейските средства. За реализацията на тези мерки и за ефективното преодоляване на икономическата криза е необходимо България да има поне два мандата дясно управление, е категоричната позиция на Българска нова демокрация.
Пламен Панайотов, член на Централния изпълнителен съвет на БНД, коментира, че настоящото управление ни „вкарва“ от криза в криза и от скандал в скандал, но по съществените въпроси, които вълнуват цялото общество не се прави нищо. В подкрепа на това твърдение той посочи и констатациите в последния доклад на Европейската комисия, според който не е направено нищо по шестте показателя за борба с организираната престъпност и корупцията.
Във връзка с това Българска нова демокрация поставя въпросите: Защо в крайна сметка се стигна до скандала в Националната агенция по приходите, Кои са извършителите на престъпленията, До какви нива стига корупцията в следствие на схемите, осъществявани в НАП“, посочи Панайотов.
Според него управляващите отново се опитват да хвърлят прах в очите на хората, тъй като и досега не са ясни принципите, по които партиите ще се явяват на изборите, да не говорим, че предложенията на БНД за промени в закона за политическите партии в посока яснота на финансирането им не се приемат. /БЛИЦ