Складираните боеприпаси в поделението в Челопечене многократно са надвишавали безопасния му капацитет, като основните години, когато той е превишаван и са доставяни допълнителни боеприпаси, са 2002 г. и 2003 година.
Това каза министърът на отбраната Николай Цонев, който представи информация от приетия вчера на Съвет по отбрана доклад за служебната проверка на инцидента в Челопечене от 3 юли. Министърът даде брифинг в поделение в района на Пещера, където пред медиите беше показано как се съхраняват боеприпаси на Българската армия, за да се увери обществото в безопасното им съхранение.

Военният министър каза, че самият той би искал да знае причината за инцидента, но проверката е опит да се разберат предпоставките, които биха довели до причината за взрива. Самият факт, че се взривиха и трите склада, говори, че не е спазена технологията по съхранение на боеприпасите, каза Цонев и обясни, че има технология, даваща възможност, ако има проблем в единия склад, другите два да останат невредими. Според министъра неспазването на технологията ще бъде един от сериозните проблеми, които прокуратурата ще разследва. /Дарик радио