Имаше две-три основни стъпки, които трябваше да се извървят през изминалите 3 месеца. Първо да направим среща с всички дружества под шапката на БЕХ. Анализирахме случващото се и предложихме мерки за оптимизация.

Това обясни той за задълженията си откакто бе на поста зам.-министър на енергетиката Александър Николов, който вчера бе освободен от поста.

Янев махна зам.-министъра на енергетиката, гласен от Слави за министър

"Преправихме и плана за Възстановяване и устойчивост, така че да отговаря на рамката и очакванията на ЕС", обясни той.

"Имали сме много интересни срещи с бизнес и синдикати. Имах удоволствието да се видя с много хора в рамките на мандата ми, които не бях срещал от много години", призна той. 

"Всички механизми и контроли за въздействие на системата е в БЕХ. Мнението ми за него е ясно. Споделял съм го много пъти публично", добави той. 

Николов призна, че не знае защо е уволнен. "Информира ме за уволнението ми министър Живков. Той е получил документа за освобождаването ми. Няма смисъл от драма, това е в правомощията на премиера", добави Николов.

Пълен шаш: Служебен министър не знае защо е уволнен заместникът му, който щеше да е в кабинета на ИТН

"Нямам нужда да давам обяснения за себе си. Държавната администрация не е като корпоративния сектор да се персонализира", заяви той. 

Николов пак подчерта, че не знае защо е освободен от поста, но не се е интересувал. "Уволнението ми не е проблем, защото така пак имам възможност да се занимавам с нещата, които обичам", каза той.

"Не виждам защо трябва да изпадам в детайли. Важно е системата просто да функционира по-добре", заяви още той. 

Николов отказа да отговори директно на въпроса, дали вижда връзка между освобождаването си от поста и това, че е номиниран за министър на енергетиката във второто несъстояло се правителство на "Има такъв народ". Поканата да стане министър в кабинета на Пламен Николов той получил в "последната седмица". 

Той също призна за разговор с Тошко Йорданов.