Борислав Цеков: Гротеска! Няма дъно, няма край!

Дано на някой подпийнал "коледар" не му хрумне да си претопли вурстчето на огъня на Незнайния воин, посочи той

Няма дъно, няма край! След златистите пластмасови тараби новото ръководство на Столичната община разположи на площад "Св. Александър Невски" бъчви и дървени павилиони, в които ще се лее греяно вино, ще цвърчат наденици и ще се сервира кисело зеле.

Това написа конституционалистът Борислав Цеков в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

Драги общинари, такъв тип коледен базар е нещо хубаво и създава празнично настроение, така както е с коледните базари, разположени в Градската градина и пред НДК. Но такива базари нямат място точно на площад "Св. Ал. Невски".

Този площад заема особено място и носи особена символност не само в софийското градско пространство, но и за националната идентичност и достойнство. Това не е нито мегдан, нито "стъргало".

На този площад символиката на държавността, нацията и саможертвата - Паметникът на Незнайния войн и вечният огън пред него се преплита с основни репери на християнската цивилизация по нашите земи - древният храм "Св. София - Премъдрост Божия" (свързан и с наименованието на града), Патриаршеската катедрала и Синодалната палата, където заседава Светият Синод на Българската православна църква.

Сега пред Паметника на Незнайния войн ще пушат скари, а пред храмовете ще се леят вино и ракия. Гротеска! Дано поне някой порядъчно подпийнал не използва Вечния огън, за да си подгрее вурстчетата...

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук