Тази компания е представена на българското правителство по време на посещение в Щатите, ако има пропуск при нас, има и при тях“. Това коментира говорителят на правителството Лена Бориславова, цитирана от bTV Новините по повод меморандума, подписан от кабинета на Кирил Петков с корпорацията Gemcorp.

Мистерията около Gemcorp и кабинета "Петков" се заплита


„Засега няма установени данни за руски парични потоци. Ако след допълнителната проверка, която е възложена от премиера, установи такива потоци, това правителство е последното, което ще продължи напред с тази инвестиция, но сега няма риск, защото няма подписани правно обвързващи ангажименти, има само начален етап на преговори. От вчера имаме писмо от компанията, в което тя заяви, че ще окаже пълно съдействие за тази проверка“, допълни Бориславова.

Петков ще проверява Gemcorp, след като US посолството опроверга скандалните твърдения на Василев

БЛИЦ припомня, че междувременно авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ публикува голямо разследване за произхода на парите на Gemcorp. Според вестника те са дадени от руски олигарси близки до Сергей Чемезов, който е ръководител на държавната оръжейна корпорация „Ростех“ и един от най-близките на Владимир Путин хора. В момента Чемезов и „Ростех“ са поставени под санкции заради нахлуването на Русия в Украйна.

Говорителят на правителството коментира и искането на Кремъл синьото гориво да се плаща в руска валута: „Не знам дали руското правителство е изпращало нещо до „Булгаргаз“, но позицията на България и цяла Европа е твърда: Няма да се подадем на това изнудване и няма да нарушим договорите, които сме подписали и в които е ясно казано, че плащането не е в рубли, а в друга валута“.

US посолството попари Асен Василев и го опроверга за скандално твърдение

Бориславова отбеляза, че се работи върху механизми, които да компенсират и парират поскъпването на природния газ: „Цените на борсата са изключително волатилни. На следващия Европейски съвет в Брюксел предстои да се обяви именно предложението за съвместно закупуване и договаряне на газа.

FT разкри връзките на лондонската компания Gemcorp Capital с Русия

Ще се създаде Европейски солидарен фонд, който ще подпомага националните правителства с допълнителни пари. Освен това за страни като България ще има ресурс за допълнителни количества газ за националното хранилище в Чирен“.