Ако хората поискат, ще приема да стана министър-председател на България. Това заявява столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за агенция Ройтерс.
Според него партията му ще постигне на парламентарните избори голяма победа, след което ще промени образа на България като най-бедната и най-корумпираната държава в Европейския съюз, допълва агенцията.

"Ще съберем достатъчно гласове да формираме собствено правителство. Изключвам варианта да се налага да сформирам коалиция", заявява още кметът.

Социологическите проучвания сочат, че дясната ГЕРБ увеличава преднината си пред управляващите социалисти, докато глобалната криза засилва недоволството в навечерието на изборите през юни или юли, посочва още Ройтерс. Агенцията цитира данни, според които 80% от българите искат това правителство да си ходи.

След две десетилетия посткомунистическа стагнация, реформи "на парче" и корупция, разочарованите българи възлагат надеждите си на 49-годишния бодигард, превърнал се в политик, описва агенцията.

Борисов обикновено избягва въпроси дали иска да стане премиер, но този път отговаря, че би приел поста. "Хората искат справедливост. Аз съм безкомпромисен с корумпираните служители. Това е разликата между мен и Станишев", е заявил той в неделя.

Говорещият прямо бивш телохранител на бившия цар Симеон Сакскобургготски и на покойния комунистически диктатор Тодор Живков е уволнил десетки служители от общинските дружества и изпрати на прокуратурата данните със съмнения, че са корумпирани, допълва Ройтерс.

"Ние сме партия, която иска да върне доверието (в Брюксел), да бъдем дисциплиниран, предвидим и искрен партньор на ЕС и НАТО. Ще го постигнем с много работа", заявява кметът.

Но някои анализатори и дипломати от ЕС поставят под въпрос решимостта на Борисов да прекъсне връзките между политици, правораздаване и криминални босове заради предполагаемите му контакти в миналото с подземния свят на България, посочва Ройтерс.

Агенцията допълва, че той реагира гневно на подобни обвинения и ги отхвърля като пропаганда: Проверявам съм хиляди пъти от моите врагове и нищо не беше открито!".

Борисов казва още, че като дойде ГЕРБ на власт, той ще започне разследвания за измама покрай големите приватизационни и други сделки, подписани от социалистите, както и на начина, по който се изразходва големият бюджетен излишък на страната. /Дневник