Ако правителството отпусне обещаните 60 млн.лв. за млекопроизводителите, от страна на ГЕРБ няма да има атака в предизборната кампания по този или по друг повод. Това заяви столичният кмет Бойко Борисов след среща с протестиращите фермери. Той разреши протестът пред Министерството на земеделието и храните да продължи до неделя за времето от 6 до 22 часа.
Борисов подчерта, че ако правителството не преведе обещаните 60 милиона лева субсидии, то ГЕРБ ще премине на страната на протестиращите. "Ние ще се намесим само ако почнат да ви бият или се държат с вас не така както към един цивилизован митинг. Не трябва да има политика в това, трябва да се спасят животните", заяви Борисов. "Никога няма да яхна една вълна на недоволство от хора с чисто икономически искания. Мога лесно да ги нахъсам, точно обратното – аз казвам платете парите, за да си ходят да си гледат животните", посочи неформалният лидер на ГЕРБ.

Борисов изрази мнение, че даже и да бъдем глобени от ЕК за отпускане на средства от правителството без санкцията на Комисията, това няма да се отрази значително върху парите, давани от ЕС за земеделие за България, които са общо 1 млрд. лв. Дори да ни глобят с 60 млн. и с лихвите да станат 100 млн., ние няма да ги платим от бюджета на държавата, а ще бъдат заделени от парите, които трябва да дойдат в България като европомощи", посочи кметът.
Борисов каза още, че ще проведе разговори със свои колеги от Европейската народна партия и специално с Джоузеф Доу да не се налагат глоби за България, но чак след като стане това ще може да каже дали ще помогне на правителството.

Боряна Дочева, зам.-председател на контролния съвет на Националната асоциация на млекопроизводителите, заяви, че млекопроизводителите имат палатка и за момента остават пред сградата на МЗХ. Ще стоим до тогава, докато се получи някакво разбиране, някаква адекватност от страна на хората в Министерство на земеделието, посочи Дочева. /БЛИЦ