Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра депутатите от партията, за да коментира по горещите теми от последните дни - Северна Македония, конфликтът между Русия и Украйна, случващото се с НАТО и газовата безопасност.

"Да не замитат новите управници този проблем. Това е единственият проблем пред тях. Решението трябва да бъде взето през следващите месеци. И това е само от снощи", каза бившият премиер и допълни:

"А днес ще има и извънредно парламентарно заседание. Не знам какво толкова ще му мислят - един премиер службите за сигурност го уведомяват незабавно, а не чакаш да дойде съвет, за да ти каже какво да направиш.

Ние трябва да бъдем изключително решителни по темата за Украйна и конфликта й с Русия. Ако управляващите имат куража и смелостта, то да се погрижат за отбранителната ни сила - това не значи да изпращаш войски, а да изпълним нашите съюзнически договорености и да не дадем шанс България да се третира като страна, която се колебае.

Трябва да бъдем максимално решителни. И тук не става въпрос за нашите отношения с Русия.

Дни наред чакам външния министър - както и да се казва, да има активна дипломатическа дейност, а тя дори не отива на Съвета на външните министри, а праща заместници.

Дори да се стигне до локален конфликт и санкции срещу Русия, то България ще бъдем потърпевша", категоричен бе бившият премиер.

"По темата за газа - че министърът на енергетиката е некомпететни, то всички го виждат. Една от тактиките на Русия е да вбива клинове.

Ако правителството поиска на територията на България да дойдат НАТО-вска армия, то ние ще ги подкрепим, защото ние сме убедени, че само мощната отбрана на всички като един ще спрат агресията.

Ако се допусне заради никаквата ни политика в момента, то ще понесем тежки загуби", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Нашият голям грях е, че не допуснахме грешка и стотици милиони влизат в България", уточни Борисов за Балкански поток, който бе изграден по време на ГЕРБ.

"Учудваща е некомпетентността - Путин щял да ни спре кранчетата на газа. Та кранчетата са в България", категоричен бе Борисов и допълни, че "тръбите са пълни с газ".

"Кражбата в момента страшно ги сплотява, но ние нека се опитаме да защитим църквите, джамиите и синагогите и всички храмове да минат на потребителски ток, защото изнемогват със сметките за ток", призова бившият премиер.

"Съвсем скоро Балкански поток ще бъде като АЕЦ "Козлодуй" – ще гарантира националната ни сигурност", каза пък Томислав Дончев.

"Ако управляващите искат подкрепа - подкрепете ги. Но ако не искат - тяхна си работа. Нас никой, никога не ни е подкрепял. Не искам вие да бъдете такива, защото това касае дълъг период за България. И това не е "лично мнение" - както е модерно да се казва. Това е мнението на партията ни!

Управляващите да си решават - ако искат да напуснат НАТО, да напуснат Европейския съюз (ЕС) и да правят каквото си искат. Ние сме там!", категоричен бе лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!