Столична община дължи 20 милиона лева на концесионерите по чистотата в София. Към днешна дата са изплатени близо 15 милиона лева, заяви столичният кмет Бойко Борисов по време на заседанието на Столичния общински съвет.
Днес Столична община ще плати на "Новера" 4 милиона лева, на "Чистота"  6 милиона лева, на "Титан" 3 милиона лева, ДИТЦ  1 900 000 лева. По неговите думи останалите средства ще дойдат от бюджета на общината.
Платили сме им достатъчно пари, за да продължат да чистят, каза Борисов и посъветва медиите да не се подвеждат, че когато има безвъзвратно загубени пари от Брюксел трябва да се пише веднага за кризата с боклука и когато има вот на недоверие да се излиза със заглавие, че или ще има криза с боклука или ще има джамия в София. По думите му въпросът с кризата с боклука е политическа игра. Той даде пример, че по време на заседанието групите на ДСБ и БСП започнаха да си разменят обидни реплики в зала. По този начин се прави политическа намеса в решаването на проблема със софийския боклук. Идеята на кмета е “Титан” да чисти два района, а бъдещето общинско предприятие “Чистота” три района и “Новера” да отпадне. По думите му австрийците Заубермахер, които се класираха първи неочакваха, че преди 10 години би могло да се направи такава глупост да се купят кофи от концесионери и София да няма собственост върху съдовете. Австрийците са изпратили писмено заявление, че нямат възможност от 1 март да чистят. Аз съжалявам, че тази фирма чисти над 1000 села и градове в Австрия, но около нея се създаде едно обществено настроение от съветниците на БСП и те се оттеглиха. По думите на кмета “Новера” не дават график по чистенето и искат да поставят в максимално трудна ситуация общината. Те също така искат да си изтеглят кофите, които са тяхна собственост. По думите на кмета в момента общината усилено закупува кофи за боклук и има готовност и с чували да изнася боклука. На въпрос дали Кирил Арсов, който притежава “ДИТЦ” е следващият концесионер, Бойко Борисов отговори, че това няма да стане. След като се отказаха австрийците ние бяхме принудени да вкараме общинска фирма с три района, която чрез подизпълнители да започне чистенето от 1 март и така ще е докато не се създаде общинско предприятие. Според заместник-кмета по екология Мария Бояджийска ще има сериозни санкции за новите концесионери, тъй като от 28 февруари трябва да са осигурени достатъчно кофи за боклук, а фирмите нямат засега.
Десислава Вангелова, БЛИЦ