Борисов даде извънредно нареждане, свързано с 3,7 млн. лева

Премиерът нареди средствата да бъдат отпуснати за борба с африканската чума

Правителството отпуска 3,7 млн. лв. за справяне с разпространението на африканска чума по свинете. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Шест са огнищата на африканска чума в България, като властите предприемат незабавни действия заразата да не се разпространи.

"Две години успяхме да се спасим от този бич, но сега и с идването на румънските туристи сме изправени пред опасност", каза премиерът.

От своя страна земеделският министър Десислава Танева заяви, че тази седмица са открити още 6 огнища на африканска чума.

"Първото беше открито през 2018 г., няма ваксина, няма лечение, единственият метод е физическото унищожение, както и много стриктен контрол на хора, стоки и продукти", уточни Танева и допълни, че при откриването на новите огнища вече са предприети мерки.

Министър-председателят попита и за обезщетенията на стопаните от Шарково, където преди година беше открита чума по агнетата, а животните бяха евтаназирани. Танева отвърна, че вече се раздават агнета на хората.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!