Няма гаранции, че концесионера по почистването на столицата "Новера" няма да осъди общината при евентуално прекратяване на концесионния договор. Това заяви днес столичния кмет Бойко Борисов по време на редовната сесия на Столичния общински съвет.
Сега юристи на общината правят всичко възможно договорът за почистване да бъде прекратен надеждно.
Бойко Борисов увери, че до няколко дни ще бъде решен проблемът със събирането на боклука в града. „Цяла нощ инспекторите са се возили с камионите от тези девет фирми, които наехме, за да им показват улиците и адресите. Съжалявам, ако някъде се пропускат кофи, но просто шофьорите са от провинцията и не познават града. А и „Новера” не ни даде нито графика, нито месторазположението на кофите, нито пък в другите пет района, които вече за радост се чистят много добре” каза кметът. Той увери, че чистенето продължава и никъде няма да се допусне повече от 20-30 часа да се задържи боклук, който да създаде проблем за здравето на хората. Борисов каза още, че до края на днешния ден очаква на всякъде да бъдат вдигнати отпадъците, тъй като в някои райони още се вкарва техника. "И се надявам, и моля хората да разберат, че по-добре да потърпим няколко дни, но веднъж завинаги тези изнудвачи да ги махнем от града. Те сега търсят контакт с нас, но при това, което ни причиниха, аз мисля, че не би трябвало до им отстъпваме повече”, категоричен е Бойко Борисов.

Междувременно от  Столичната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве информираха, че създалите се проблеми със сметосъбирането и извозването на битовите отпадъци в столицата носят потенциален риск от възникване и разпространение на заразни заболявания. Препълнените контейнери и разпиленият боклук около тях се превръщат в убежище на гризачи, които са резервоари на заразни и паразитни болести, съобщиха от Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Неблагоприятното развитие на ситуацията и натрупването на допълнителни количества битови отпадъци за по-дълъг период от време може да доведе до увеличаване броя на гризачите, а със затопляне на времето - и до появата на насекоми със здравно значение като мухи, оси и други вектори за разпространение на заразни заболявания.
Ако проблемът със сметта не намери разрешение в близките дни, вниманието трябва да се насочи към групи от населението, живеещи в лоши санитарно-битови условия, с ниска хигиенна култура, пряко боравещи с отпадъци и други, които са с повишен риск от заболяване, съветват от инспекцията. /БЛИЦ