Доган е по-случаен от мен, той е на яхта, а аз на селски плаж. Да не сменят министри, новите ще са по-гладни. Аз строя булеварди, Станишев ги вижда в сърцето си, казва столичният кмет Бойко Борисов в интервю за в. "Стандарт".

- Г-н Борисов, ГЕРБ ще се среща със СДС и ДСБ. Ще се разберете ли за съвместни действия?
- Винаги съм смятал, че коалиция е лоша дума за България, и практиката го показа. Всяка партия трябва да си носи политическата отговорност. Аз станах кмет на София и поех един град със затлачени от 15 години проблеми.
Двеста хиляди бали ми увиснаха на врата, макар че не ги струпах аз. Трийсет години не са пипани тротоарите и хората си трошат краката по тях, сега ги почнахме. Направихме нови паркове, опитваме се да строим нови детски градини, след като старите бяха раздадени на кого ли не. Спрени заменки, открита приватизация. Както и да се гледат нещата, за първи път има стратегия за управление на битовите отпадъци. Ние вече сме крачка напред, защото събираме разделно боклука. Това се прави много слабо в другите градове и рано или късно ще получим санкция от Еврокомисията и по този въпрос. За една година си вдигнахме два пъти кредитния рейтинг, а на държавата падна. Бюджетът на София от 560 млн. стана милиард, както и да го смяташ, увеличил се е двойно. Това показва как се управлява София от ГЕРБ. Това, че някои хора си хвърлят боклука от балкона или правят нерегламентирани сметища, за съжаление показва културата на нацията.
- Наскоро казахте, че ГЕРБ няма да яха уличните протести. Те вече се случват, ще се дистанцирате ли?
- Чувстваме се достатъчно силни, отговорни и добри на експертно ниво, за да се нуждаем от уличен натиск. Ще участваме във всички форми, които опозицията предлага, защото е видно, че наглостта и корумпираността на тройната коалиция не може да се махне по друг начин. Те на всяка цена ще искат да си изкарат мандата. Неслучайно многократно призовавам премиера Станишев като лидер на БСП сам да предизвика предсрочни избори. Ако не го направи, ще вкара държавата във Виденовата криза. Всъщност той вече я е вкарал.
- Възможно ли е изобщо да се повтори тази ситуация? Все пак вече сме в ЕС.
- Ето това е най-голямата им злоупотреба - на БСП. Злоупотребяват с добрината и търпението на хората. А това не мисля, че ще продължи вечно.
- Ахмед Доган каза, че сте случаен човек в политиката и че не ставате за премиер. Вие какво мислите, ставате ли за премиер?
- Доскоро се отнасях с уважение към Доган заради успехите, които е постигнал на изборите. Все пак той е мандатоносител. Но във времето, когато Брюксел ни спря парите заради корупция и снимките му по вестниците показаха, как се разхожда с флотилията си по Черно море, си промених мнението. Как е възможно да няма кой да го попита откъде и как са придобити луксозните му яхти. Всички знаят в какви сараи живее, в същото време всичко, което ползва, е минало през различни схеми. След като съм го победил на няколко избори, а в София не му дадох да вкара нито един съветник, значи той е по-случаен от мен. А и да не е случаен, вече се чувства толкова слаб, че не може да преценява думите си. Нали разбирате логиката на това, да кажеш на някого, който те е бил, че е случаен? Мога да приема изказването му само с насмешка. Няма да го обсъждам повече. С него отдавна прокуратурата трябваше да се занимае. Бях изумен, когато на събори в смесени райони депутатите от ДПС държаха речите си на турски език. Първанов, Станишев и най-вече царят, който ги е прибрал и носи вина пред народа, всички те са се възползвали от Доган и сега му сърбат попарата. Аз спечелих втория си мандат за кмет на София с 60 хиляди гласа повече. Нямам нужда от оценката на някой измислен политик. Много ми е интересно, приятно ли му е на Станишев да гледа мандатоносителя си на луксозна яхта?
- Министрите приеха екшън план и няма повече да се събират до есента. Как мислите, ще помогне ли планът?
- Ама разбира се, че трябва да отидат на море да си починат, защото трябва да си оправят авоарите, които са откраднали, трябва да се възстановят от дългите командировки. Питам се, как е възможно, когато само на 1000 км от нас се бомбардира и се случва нещо толкова сериозно между Грузия и Русия, да няма дежурен министър.
- Е, вас също ви щракнаха на плажа.
- Разликата се вижда с просто око. Доган е на яхта, а аз на плажа в едно село, където ходя от дете. Дето се казва, топнах се еднократно с носталгия.
- Какво мислите все пак за екшън плана?
- Мисля, че медиите употребиха толкова много средства журналистите им да висят с часове в Хисаря, Катарино, край СПА центровете и почивните бази. След тези срещи следваха какви ли не екшън планове. А след тях какво става - ново спиране на парите от Брюксел. А пък оттам ни казват - крадете, не умеете, не можете. Тогава правителството каза - няма да крадем от вашите пари, а ще си откраднем от нашите, от бюджетния излишък.
- Еврокомисията обаче вече ни е позволила да харчим от нашия бюджет.
- Това е все едно някой директор да каже на работника си - сега няма да ти плащам, защото не заслужаваш. Работникът пък да го попита - добре, ама мога ли да си харча от моите спестявания? Вместо да получим безвъзмездни пари за пътища и магистрали и хората да не се изпотрепват по тях, ние сега ще бъркаме в нашите пари, за да могат обръчите около властта пак да си откраднат. А как решиха да дадат 60 милиона на млекопроизводителите? Казаха: "Ще ви ги дадем, ако Брюксел разреши." Хайде да обясним нещата така, че хората да разберат, защото иначе като слушат Станишев и Плугчиева, ще си помислят, че нещо добро се случва в страната. Разликата между България и Европа е само една - там има правила и който сгреши, ОЛАФ го хваща и той отива в съда, а оттам в затвора.
- Очакват се поредните рокади в правителството. Какво мислите за смяната на министри?
- Не приемам смяната на министри по една-единствена причина. Нито аз, нито който и да било друг разбира, защо се сменят. Ето сега публично задавам въпроса - защо беше махнат Румен Петков? За връзки с организираната престъпност или затова, че арестува братята Маргини? Или пък заради некадърност, защото не можа да направи реформа в МВР? Защото няма четвърто - първият вариант - общува си с Галеви, втори - арестувал неправилни хора. Сега ще махнат някой министър и на негово място ще дойде друг, гладен. Ако се махат и след това ги дадат на прокурор, ще кажа - браво на премиера.
В Столичната община пък шефовете на фирми отиват в съда. И после погледнете снимките от Бузлуджа. Зад гърба на Станишев са Румен Петков и Румен Овчаров. Уволнените минават на ръководни постове в държавата.
- Много пъти сте казвали, че съдебната система не работи. Защо е така?
- Нищо не може да се очаква от съдебната система, защото съдиите и прокурорите са излъчени от тройната коалиция с една-единствена цел - да не осъждат корумпираните, а не да ги съдят. Да пазят престъпленията им! Затова всички в тази система са от БСП. Но пък така им е изгодно да стоят в коалиция, защото си прехвърлят топката. НДСВ казва БСП краде, БСП казва - да, ама НДСВ са най-корумпирани, а двете заедно - ние заради Доган обираме пасивите, защото всички корупционни схеми минават през ДПС. Всички тези екшън планове са прах в очите на хората. Как може един премиер да каже на четвъртата година от управлението си, че вижда в сърцето си магистрала. А какво виждат в умовете си - комисиони. Като тези от магистрала "Тракия".
- Предизборната борба този път започна година по-рано. На какво ще заложи ГЕРБ?
- Залага само на работа. Разликата между мен и Станишев е само тази, че аз правя нови булеварди, а той ги вижда в сърцето си. ГЕРБ е партия на реалността, на деня, на проблемите на хората в деня, а БСП както винаги говори за светлото бъдеще. /БЛИЦ