Държавата лъже, че има достатъчно количество газ, защото подава на ТЕЦ - София едва 35 процента от необходимото й синьо гориво, за да осигури нормално парно. Това заяви столичният кмет Бойко Борисов.
Той беше категоричен, че управляващите манипулират общественото мнение и те са отговорни, за да има режим на парното. Според него след като премиерът Сергей Станишев твърди, че има запас от газ, който ще стигне за 30 дни и днес трябва да дойдат доставки от украинско гориво, не е редно на ТЕЦ - София да се отпускат едва 80 000 куб. м. газ. Държавата въведе ограничителен режим за цялата страна и кметът на София е длъжен да спази закона, заяви Борисов и се извини на хората, че има режим на парното, но с уговорката, че режимът е въведен от управляващите.
От обяснението на изпълнителния директор на ТЕЦ - София Петко Милевски стана ясно, че няма как в болниците и училищата да е по – топло, отколкото в апартаментите, защото горещата вода за парното тече по едни тръби. Успяхме да достигнем до 78 градуса на топлата вода в ТЕЦ - Люлин, която влиза в радиаторите, а в останалите централи е около 72- 73 градуса, уточни той. Потреблението на стопанските абонати със собствени абонатни станции е намалено на 50 на сто, за да се осигури по- силно парно на битовите клиенти. Столичното дружество разполага с мазут до сряда. 50 цистерни пристигнаха днес от “Лукойл” и получаваме доставките редовно, увери Милевски.
Бойко Борисов обясни, че еколозите измерват непрекъснато замърсяването на въздуха, което се е увеличило значително заради мазута. Той обаче определи като популистко изказването на екоминистърът Джевдет Чакъров, кметовете да ограничават движението на автомобили в градовете, докато ТЕЦ- овете работят на мазут. На базата на кой закон ще забраня трафика, риторично попита градоначалникът. /БЛИЦ