Турският президент Реджеп Ердоган, руският му колега Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов дават старт на газопровода „Турски поток“. Церемонията ще се състои в конгресния център „Халич“, който се намира на Златния рог в Истанбул.

Първото трасе на газопровода, чиято лента ще бъде прерязана днес, е предназначено за турския пазар. Дължината му е 180 км. Морската част е с дължина 910 км. Газът се подава от компресорната станция Руска до Къйъкьой, където излизат тръбите на турския бряг.

Капацитетът му е 15,75 милиарда кубически метра годишно. Същият капацитет е предвиден и за второто трасе – „Балкански поток“. Очаква се то да бъде завършено до края на месец май. Второто трасе ще доставя газ за държавите от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15,75 млрд. куб. метра газ годишно.

„Турски поток“ смени замразения през декември 2014 г. „Южен поток“.

Ердоган е подготвил специален подарък за руския президент Владимир Путин, който ще му връчи веднага след церемонията по откриване на газопровода – фототипно издание с повече от 100 000 документи от Османските архиви. Документите са свързани с руско-турските отношения, а изданието е с лично написано от Ердоган посвещение за руския президент Владимир Путин.

След церемонията е предвидена и среща на българския премиер Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!