Убеден съм, че когато приключи пандемията и направим анализите, най-правилното управление на пандемията ще видите, че е в България. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с финансовия министър Кирил Ананиев и енергийния министър Теменужка Петкова инспектираха компресорна станция край Петрич. 

"България е с най-малкия дефицит в Европа. Изговориха се куп глупости. Влизаме в тази година с най-ниския дълг. Дори да сме заедно с Естония първи по най-нисък дълг в Европа, с най-ниския дефицит и някой да излезе и да говори, че сме безотговорни..., че това било разсипничество... Толкова некомпетентност на едно място, за съжаление, не съм виждал", отсече той. 

"Тежки усложнения за всички държави в ЕС. Въпреки това с министър Ананиев направихме всичко възможно така да балансираме разходите, да продължим с повишаването на доходите и да остане. 106 млн. лв. на месец за пенсионерите. И това месеци наред.
Благодарение на работата на приходните агенции, на доброто финансиране и бюджетиране.

Обичай врага си, не си хаби нервите. Отнасяме се с любов към всички, защото делата, които сме направили, ги показваме, не може да ги направи друг", заяви той. 

"Нека тази година да мине пандемията, да бъдем по-добри, да се радваме на това, което сме направили", призова Борисов. 

"Завършваме годината вместо с 5 млрд. и 200 млн. лева дефицит, с 3 млрд. и 600 млн. - той щеше да е нулев, ако днес нямахме пандемия", каза от своя страна министърът на финансите Кирил Ананиев.

"Искам категорично да заявя, че планът за социално-икономическите мерки даде изключително положително отражение върху финализирането на бюджета за 2020 г.

Въпреки че бяхме обвинявани от политици и икономисти, че този бюджет е страховит, разхищава, че увеличава дълга за бъдещите поколения, така или иначе в края на годината вместо с 5 млрд.. и 200 млн. дефицит, ние завършваме 3 млрд. и 600 млн. лв. дефицит, което означава 3 % от БВП.

Толкова са проектите, които сме направили в нашите социално-икономически мерки. Ако днес ние нямахме пандемия, трябваше да завършим с нулев бюджетен дефицит", обяви той.

"Независимо от тежката ситуация, ние имаме преизпълнение на данъчните и осигурителните приходи с 1.5 спрямо добрата 2019 г. Това означава, че мерките са дали отражение върху бизнеса и той е работел през цялото време", каза още финансовият министър.